Prawdo
Paulina:
Mila jesteś może na forum ?
7 mar 19:58
Paulina:
Masz może jakiś kink do praw de morgana na zbiorach ?+ zadania
7 mar 20:09
Paulina: link*
7 mar 20:09
7 mar 20:19
Paulina:
I to są wszystkie wzory ?
7 mar 20:20
Paulina:
czytałam to ale zrozumieć nie bardzo mogę.
9 mar 15:11
Mila:
Najpierw przeczytaj co masz w swoim podręczniku.
9 mar 15:38
Paulina:
Przeczytałam o tych zdarzeniach A⊂B⊂Ω i wzory które mam w tablicach i te proste umiem robić ale
jak mam A' to trochę problem
9 mar 15:56
Mila:
Trudno mi coś powiedzieć na ten temat, jeśli nie mam zadania.
W I klasie były działania na zbiorach.
Pisz zadania z którymi masz kłopoty.
9 mar 15:58
Paulina:
Np jeśli mam dwa zdarzenia A,B⊂Ω i mam P(A\B')
P(A\B')=(A∩B) ?
9 mar 16:02
Mila:

P(A\B')=P(A∩B)
dla rozłącznych zbiorów
A∩B=Φ
9 mar 16:09
Paulina: Czyli dobrze wywnioskowałam

?
9 mar 16:15
Paulina: ?
9 mar 16:31
Mila:
No przecież mój wpis potwierdza, że tak.
9 mar 16:52
Paulina:
P(A'∪B)=P(B) ?
9 mar 16:56
Paulina:
P(A'∩B')= to zbiór pusty ?
9 mar 17:07
Paulina:
P(A'∩B')=P(A∪B)' ?
9 mar 17:32
Paulina:
P(A'∩B')=1−P(A∪B)' ? nie wiem czy poprawnie
A'∪B'=(A∩B)'
Wyprowadziłam takie wzory
P(A'∪B')= jak rozpisać ?
9 mar 17:42
9 mar 17:46
Paulina: Nie tutaj...
9 mar 17:46
Mila:
A'UB=A'U(A∩B)
(AUB)'=A'∩B'
9 mar 17:47
Paulina:
Dobrze rozpisałam pierwszy 17:42 jak rozpisać ostatni 17:42 ?
9 mar 17:47
Mila:
P(A'∩B')=P((AUB)')=1−P(AUB)
9 mar 17:49
Paulina:
A ten ostatni zapis ?
9 mar 17:50
Mila:
(AUB)'=A'∩B'
Nie wiem po co masz rozpisać, zwykle jeśli są dane do zadania to z nich sie korzysta i tak
rozpisuje jak wymaga potrzeba.
9 mar 17:54
Paulina:
Chodzi mi ogólnie o zapis
1−P(A'∪B')= ?
9 mar 17:56
Mila:
Napisz zadanie, bo zapis 17:56 można różnie rozpisać , zależy do czego potrzebne.
9 mar 17:59
Paulina: A i B są takim zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że P (A ∖ B) = P (B ∖A ) = 17 i P(A ′ ∪
B ′) = 1 . Oblicz P (A ′ ∩ B ′) .
9 mar 18:13
Saizou : a od kiedy P(A\B)>1
9 mar 18:14
Paulina: ?
9 mar 18:20
Saizou : P (A ∖ B) = P (B ∖A ) =
17
9 mar 18:20
9 mar 18:26
Mila:
Saizou zrobisz?
9 mar 18:31
Saizou : narysuj to sobie i zobacz czego szukasz

i co ci będzie potrzebne aby to obliczyć xd
9 mar 18:31
9 mar 18:36
Paulina: Ja nie chcę żeby ktoś mi to robił.Ja chcę tylko wiedzieć jak tutaj rozpisać
P(A'sumaB')
9 mar 18:37
Saizou : a jaką metodą? z praw de Morgana
9 mar 18:39
Saizou :
1=P(A'∪B')=P((A∩B)')
9 mar 18:40
Paulina: hmm
9 mar 18:44
Mila:
P(A'UB')=1 z treści
A'UB'=(A∩B)'⇔P(A'UB')=P[(A∩B)']⇔
1=1−P(A∩B)⇔P(A∩B)=0⇔A∩B=Φ zbiory A i B są rozłączne.
| | 1 | | 1 | |
W takim razie P(A)= |
| i P(B)= |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | 6 | |
P(A')= |
| =P(B') podstaw do wzoru: |
| | 7 | |
P(A'UB')=P(A')+P(B')−P(A'∩B')
Spróbuj narysować diagram.
9 mar 18:54
Paulina:

(A'UB')=1−P(AUB)
9 mar 18:58
Mila:
źle to zapisałaś pod rysunkiem.
P(A'UB')=1−P(A∩B)
9 mar 19:04
Paulina:
Czemu źle ?
9 mar 19:21
Mila:
Zobacz na rysunek, po złączeniu A' i B' masz cały obszar oprócz (A∩B).
9 mar 19:35
Paulina: a no tak bo ja się pomyliłam ahh jesteś WIELKA.
9 mar 19:36
Paulina:
A są jeszcze jakieś inne wzory oprócz tych dwóch ?
9 mar 19:38
Mila:
W zasadzie te dwa są najczęściej używane w praktyce szkolnej na poziomie LO.
To zadanie należy do trudniejszych.
9 mar 19:41
Paulina:
Zauważyłam takie coś że co dwa lata jest zadania z prawdopodobieństwa polegające na prawach de
morgana.. Ja wolę trudniejsze żeby zdać sobie matmę R na 90+ i dostać się na UJ
9 mar 19:45
kyrtap: serio?
9 mar 19:46
Paulina:
Nie na żarty wiesz...
9 mar 19:47
kyrtap: bo dziwię się że nie miałaś tego na matmie
9 mar 19:48
Paulina:
Miałam ale nie do końca zrozumiałam, A Twoje komentarze są tutaj zbędne,
9 mar 19:49
kyrtap: tak jak i twoje w moim poście pozdrawiam
9 mar 19:49
Paulina:
Ja zwróciłam Ci uwagę bo źle napisałeś, a Ty chciałeś się ''zrewanżować'' ale nie miałeś czym i
wyszło bardzo ża... pa
9 mar 19:51
Paulina:
A jak rozwiązywać takie nierówności z praw de morgana ?
9 mar 20:01
Paulina: ?
9 mar 20:13
Mila:
Podaj zadanie, nie umiem Ci odpowiedzieć na tak ogólne pytanie, co za nierówności?
9 mar 20:52
Paulina:
| | 4 | | 3 | |
Wykaż, że jeżeli A ,B są podzbiorami Ω oraz P(A)< |
| ,P(A∩B)> |
| , to P(A∩B ′) < |
| | 7 | | 8 | |
9 mar 20:54
Paulina: ?
9 mar 21:33
Paulina: ?
9 mar 22:35
mietek: diagram venna narysuj...
9 mar 22:36
Paulina:
Już wiem.

Mila dziękuję Tobie za dzisiejszą pomoc. Dobranoc
9 mar 22:38
Mila:

To dobrze, że sama rozwiązałaś, byłam gdzie indziej.
Dobranoc.
9 mar 22:40
Paulina:
Myślałem, że już poszłaś spać. A nie chciałam tak bez podziękowania za pomoc. Nie rozumiem
jeszcze trudniejszych zadań bo w tych nierównościach nie zawsze mam diagramy venna
9 mar 22:42
Saizou : nierówności przyjemnie robi się przez zawieranie się zbiorów
9 mar 22:43
Paulina:
Właśnie nie przyjemnie
9 mar 22:48
Saizou :

zaznaczony obszar to (A∩B')=A\(A∩B)⇒P(A∩B')=P(A)−P(A∩B) zatem
| | 3 | | 3 | |
P(A∩B)> |
| ⇒P(A∩B)− |
| >0 |
| | 8 | | 8 | |
================================+
9 mar 22:57
Paulina:
Moje rozwiązanie było jednak złe..
10 mar 15:17
Saizou : a to czemu? pokaż swoją wersję ?
10 mar 15:21
Paulina:
Wgl inaczej rozpisywałam, ale to nie ważne.. Hmm a czy przy tych nierównościach nie korzysta
się ze wzoru z tablic ?
10 mar 15:22
Saizou : można, ale po co
10 mar 15:29
Paulina: żeby to zrozumieć bo inaczej nie czaję nic tych nierówności
10 mar 16:07
Mila:
P(A∩B')=P(A\B)
| | 4 | | 4 | | 3 | | 32 | | 21 | | 11 | | 11 | | 1 | |
P(A\B)< |
| −P(A∩B)< |
| − |
| = |
| − |
| = |
| < |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 8 | | 56 | | 56 | | 56 | | 55 | | 5 | |
cnw
10 mar 18:16
Paulina:
Nadal jakoś nie mogę zrozumieć, jeszcze raz analizuję.
10 mar 18:28
Mila:
W którym miejscu, wszystko z definicji i ograniczanie :
| 4 | | 4 | | 1 | |
| −P(A∩B)< |
| − |
| bo odjęłaś mniej niż wynosi wartość P(A∩B) |
| 7 | | 7 | | 8 | |
10 mar 18:42
Paulina:
P(A∪B)≤P(A)+P(B) czy 0≤P(A)≤1 ?
10 mar 18:43
Mila:
10−8<10−4
10 mar 18:44
Mila:
Masz oszacować P(A\B), to poco Ci potrzebne P(B), którego nie masz. Korzystaj z danych.
Przeczytaj 18:16 i popatrz na rysunek Saizou.
10 mar 18:46
Paulina:
Ja mam same przykłady z tymi A' i B' a chciałabym od prostych nierówności ? Masz może jakieś
takie zadania ?
10 mar 18:46
Mila:
Patrz w zadaniach Info. To zadanie było proste. Właśnie na ogół występują A' i B'.
10 mar 18:50
Paulina:
ok poszukam w starych książkach mojej mamy. Będę pytać
10 mar 18:52
Paulina:
Dzięki
Mila kolejna matura zaliczona na 90+ %
20 mar 21:41
Mila:
Podstawowa, czy R?
Gratulacje.
20 mar 21:42
Paulina: R.
Ale teraz tak straciłam motywację, że szok. Nie mogę się zabrać za te nierówności z prawdop
20 mar 21:44
Mila:
Rozwiązuj zadania z INFO.
20 mar 21:50
Paulina:
W pazdro mam trudniejsze, a nawet te proste mnie jeszcze męczą bo nie wiem co z czym
20 mar 22:00
Mila:

powodzenia.
20 mar 22:26
Paulina:
Mówiłam, że mam problem i już nie wiem początkowego zadania ?
| | 7 | | 7 | |
Niech A,B⊂Ω będą zdarzeniami losowymi, takimi że P(A)= |
| i P(B′)= |
| . Uzasadnij, że |
| | 11 | | 12 | |
P(A ∩B)>0 .
| | 5 | |
Wyliczyłam P(B)= |
| i dalej nie wiem z jakiego wzoru korzystać. Liczę na podpowiedź a nie |
| | 12 | |
na gotowe rozwiązanie !
20 mar 23:16
Mila:
P(AUB)≤1
20 mar 23:22
Paulina:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)≥1
P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)≥1
| | 7 | | 5 | |
P(A∩B)= |
| + |
| −1−P(A∪B)≥0 |
| | 11 | | 12 | |
| | 139 | |
P(A∩B)= |
| −1−P(A∪B)≥0 |
| | 132 | |
Bez sensu bo mam P(A∪B) ?
20 mar 23:27
Paulina:
znak nierówności w drugą stronę pomyliłam się
20 mar 23:31
20 mar 23:43
Paulina:
A gdzie podziało się P(A∪B) ?
20 mar 23:46
Mila:
Zostało w drugiej linijce zastąpione wyrażeniem:
20 mar 23:53
Paulina:
To wyjdzie masło maślane bo 0 ?
20 mar 23:55
Mila:
Spokojnie, rozwiąż, pomyśl.
20 mar 23:59
Paulina:
Nadal nie rozumiem co złego w moim zapisie mam, że nie mogę do tego dojść ?
21 mar 00:00
Paulina: ?
21 mar 16:09
Mila:
Nie masz równoważnego przekształcenia.
21 mar 16:16
Paulina: ale wydaję mi się, że dobrze rozpisałam wzór
21 mar 16:17
Mila:
2 linijka źle, i po co tak robisz z podwójnym działaniem? W dodatku źle.
Dostałaś P(A∩B)≥1
Zobacz co napisałam 23:43
21 mar 16:28
Paulina:
Ja przepisałam tylko wzór z tabli i podstawiałam dane
21 mar 16:53
Mila:
W drugiej linijce napisałaś nierówność, na jakiej podstawie?
Załóż nowy wątek.
Narysuj diagram, masz odpowiedź jasną, skoro P(A)+P(B)>1 to wiadomo, że zbiory A i B mają część
wspólną różną od zbioru pustego⇔P(A∩B)>0
21 mar 17:00
Paulina: ok za 15 minut wracam w nowym wątku
21 mar 17:08