Równanie różniczkowe
Kozaczek: Cześć mam problem z tymi przykładami. Robiłem równaniem Bernoulli'ego ale coś mi nie wyszło i
nie wiem co robię źle
| | y | |
b)y' = (lny2 − lnx2 + 1) |
| |
| | x | |
Z góry dzięki za pomoc
7 mar 19:31
Kozaczek: pomoże ktoś?
8 mar 00:23
wredulus_pospolitus:
skoro nie wiemy co dokładnie robiłeś (rozpisane przez Ciebie) to nie jesteśmy w stanie Ci
powiedzieć gdzie robisz błąd
natomiast jeżeli liczysz że ktoś Ci tu gotowca da ... to się trochę pomyliłeś
8 mar 01:41
Kozaczek: No dobra więc co do przykładu a) to zrobiłem dalej tak:
x
2 * y' = x
2 + y
2
podstawienie z =
1y
y =
1z
y' = −z{−2) * z'
y
2 = z
−2
wstawiam do wzoru i otrzymuję:
x
2 * (−z
−2) * z' = x
2 + z
−2 /:z
−2
z' * x
2 = z
2 * x
2 + 1
I dalej mam z w kwadracie a powinno wyjść liniowe i nie wiem co robię źle. W przykładzie
następnym wychodzi mi analogicznie i nie wiem czy czegoś po drodze nie zepsułem.

I teraz
nie wiem czy to naprawdę Bernoullim trzeba robić czy może jakoś inaczej.
8 mar 14:20
Kozaczek: tam y' = −z−2 * z'
bo mi się nawias pomylił
8 mar 14:22
Krzysiek: a)y'=1+(y/x)2
b)y'=(ln(y/x)2+1)y/x
więc 'widać' że podstawienie z=y/x w tych zadaniach powinno pomóc.
a)z=y/x
y=zx
y'=z'x+z
z'x+z=1+z2
i rozdzielasz zmienne
8 mar 14:47
Kozaczek: Super dzięki! Udało się
8 mar 20:17