matematykaszkolna.pl
Równanie różniczkowe Kozaczek: Cześć mam problem z tymi przykładami. Robiłem równaniem Bernoulli'ego ale coś mi nie wyszło i nie wiem co robię źleemotka
 x2 + y2 
a) y' =

x2 
 y 
b)y' = (lny2 − lnx2 + 1)

x 
Z góry dzięki za pomoc emotka
7 mar 19:31
Kozaczek: pomoże ktoś? emotka
8 mar 00:23
wredulus_pospolitus: skoro nie wiemy co dokładnie robiłeś (rozpisane przez Ciebie) to nie jesteśmy w stanie Ci powiedzieć gdzie robisz błąd natomiast jeżeli liczysz że ktoś Ci tu gotowca da ... to się trochę pomyliłeś
8 mar 01:41
Kozaczek: No dobra więc co do przykładu a) to zrobiłem dalej tak: x2 * y' = x2 + y2 podstawienie z = 1y y = 1z y' = −z{−2) * z' y2 = z−2 wstawiam do wzoru i otrzymuję: x2 * (−z−2) * z' = x2 + z−2 /:z−2 z' * x2 = z2 * x2 + 1 I dalej mam z w kwadracie a powinno wyjść liniowe i nie wiem co robię źle. W przykładzie następnym wychodzi mi analogicznie i nie wiem czy czegoś po drodze nie zepsułem.emotka I teraz nie wiem czy to naprawdę Bernoullim trzeba robić czy może jakoś inaczej.
8 mar 14:20
Kozaczek: tam y' = −z−2 * z' bo mi się nawias pomylił
8 mar 14:22
Krzysiek: a)y'=1+(y/x)2 b)y'=(ln(y/x)2+1)y/x więc 'widać' że podstawienie z=y/x w tych zadaniach powinno pomóc. a)z=y/x y=zx y'=z'x+z z'x+z=1+z2 i rozdzielasz zmienne
8 mar 14:47
Kozaczek: Super dzięki! Udało się emotka
8 mar 20:17