geometria czworokąty
tyu: Proszę o wskazówkę w zadaniu następującym: Przekątne rombu mają długość 10 i 24. Oblicz sinus
kąta ostrego tego rombu i na tej podstawie ustal, czy kąt ostry ma marę większą czy mniejszą
od 45 stopni.
Ja to liczę tak: połowa każdej z przekątnych to 12 i 5. Więc przeciwprostokątna to 13. No i
potem liczę sinα w trójkącie o bokach 12, 5, 13 (przeciwprostokątna to 13). sinα = U{ 5 }{ 13
} , no i wychodzi mi 0,38461538461538461538461538461538. Jeśli to pomnożę przez 2, to mam kąt
0,76923076923076923076923076923077, a
| | 120 | |
w odpowiedzi jest sinα = |
| , czyli w przybliżeniu 0,710 |
| | 169 | |
| | √2 | |
no i jeszcze jest sin45st= |
| w przybliżeniu 0,707, α∊ (45st, 90st) |
| | 2 | |
Nie wiem co robię źle.
7 mar 19:22
Aerodynamiczny: P=1/2 24* 10 =120
a=13
120=sinα*a2
sinα=120/169
Tak jak w odp.
7 mar 19:32
Marcin: Całkiem źle się wziąłeś za rozwiązywanie tego zadania

Metoda Aeorodynamicznego jest zdecydowanie bardziej skuteczna
7 mar 19:38
tyu: zauważyłem, że się źle zabrałem. Dziękuję za pomoc
7 mar 19:41