jerey:

fiza ;
mam obliczyc wartosc wypadkowej indcukcji magnetycznej w punkcie P (lezy on w tej samej
odległosci od przewodnika)
I
1=9A
I
3=18A
I
4=27A
bok kwadratu a=3cm
na rysunku nie są zachowane proporcje, (długosci wektorów indukcji magnetycznej B)
chodzi mi o to jak moge obliczyc wartosc wypadkowej indukcji magnetycznej w punkcie P. Gdzie
ten wektor wypadkowej moge narysowac?
bo wzory znam dajel pojade sam. z gory dzieki
7 mar 19:15
daras: o ile widzę, to sa 4 przewodniki
zastosuj regułę prawej dłoni i dodaj 4 wektory indukcji
wzór na wartość indukcji wokół prostoloiniowego przewodnika z prądem znajdziesz w Wiki albo
podręczniku
7 mar 19:49
daras: B14 = B4 − B1 − skierowany tak jak wektor B4
B23 = B3 − B2 − skierowany tak jak wektor B3
poten dodasz wektorowo(reguła równoległoboku) wektory B3 i B4
wektor wypadkowy będzie skierowany pionowo w dół
7 mar 20:00
jerey: dzieki wielkie
7 mar 20:27