geometria
magda:

1) Na rysunku obok dane są miary kątów środkowych: I∡AOBI=70stopni,I∡BOCI=40stopni. Wyznacz
miary kątów trójkąta ABC.tam są kąty równe 70stopni, a między oc 40stopni.
2)W trapezie równoramiennym podstawy mają dł 5cm i 10cm, a wys trapezu jest równa 4cm.Przekątne
trapezu przecinają się w punkcie P.Wyznacz odległość punktu P od podstaw tego trapezu.
3)Dane są na płaszczyźnie dwa okręgi: o1(O1,3),o2(O2,5).Wiadomo że IO1O2I=2−m. wyznacz
wszystkie wartości parametru m,m∊(−
∞,2>, dla których okręgi mają co najmniej jeden punkt
wspólny.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu ten rys jest do zad 1 te literki g i a w lewym rogu to uczyłam się
pisać na tej planszy