zespolone liczby
majka: Liczby zespolone:
przedstawic w postaci trygonometrycznej:
1+cosα + isinα
jaki jest na to sposób?
7 mar 18:28
ICSP: Zamień na kąty połówkowe.
7 mar 18:33
majka: można trochę jaśniej? nigdy się z tym nie spotkałam a te wzory z wikipedii niewiele mi mowią
7 mar 18:40
majka: mam obie funkcje zamienic na cosα2 i sinα2 ?
7 mar 19:00
majka: ktos?
7 mar 19:36
ICSP: | | α | | α | |
tak. Obie funkcje zamień na cos |
| i sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 mar 19:37
majka: 1 + cos(α2+α2) + isin(α2+α2)
teraz skorzystac z tych wzorów z pierwiastem i 1−cos/2 ?
7 mar 19:46
ICSP: cos2x = cos
2x − sin
2x analogicznie mamy :
| | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
Sinus można rozpisać identycznie.
7 mar 19:47
majka: sinus względem tej zależności rozpisać sin 2x = 2 sinx*cosx ?
7 mar 19:50
ICSP: skoro sin2x = 2sinxcosx
to sinx = ...
dalej już z górki, będzie.
7 mar 19:51
Mila:
| | α | |
|z|=√4cos4(α/2)+sin2α=√4cos4(α/2)+4sin2(α/2)*cos2(α/2)=2cos |
| |
| | 2 | |
| | α | | α | | α | |
z=2cos |
| *(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 mar 19:53
majka: w odpowiedzi jest √2[cos(π4+α) +isin(π4+α)]
7 mar 19:59
majka: przepraszam to odpowiedz do innego, zgadza sie, dzieki!
7 mar 20:00
majka: jeszcze do konca nie rozumiem jak spod tego pierwiastka wyszlo 2cosα/2;
jesli wylacze 4cos2 przed nawias to będzie
4cos2α2 (cosα2+sinα2)
gdyby był minus w nawiasie byłaby jedynka i okej a tak...
7 mar 20:08
Mila:
Pod pierwiastkiem:
| | α | | α | | α | | α | | α | |
4cos2 |
| *(cos2 |
| +sin2 |
| )=4cos2 |
| *1=4cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | |
√4cos2(α/2)=2cos |
| przy odpowiednim założeniu o kącie. |
| | 2 | |
7 mar 20:12
majka: dzięki...
7 mar 20:15
Mila:
7 mar 20:19
MQ:
z
1=1=cos0+isin0
z
2=cosα+isinα
| | α | | α | | α | | α | |
z1+z2=(cos0+cosα)+i(sin0+sinα)=2cos |
| cos |
| +isin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
=cos |
| (cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli
7 mar 20:28
Mila:
Część Re też tak rozpisywałam, a nie wpadłam, aby Im tez tak rozpisać.
I to jest najprościej, tylko zgubiłeś 2.
Teraz to mnie dziwi, że tego tak nie widziałam.
7 mar 22:00
MQ: A fakt!
2! Powinno być 2isin....
7 mar 22:16