Podaj prawdopodobieństwo
turboman: Hej, podaję treść zadania:
Mamy kulki różnego koloru. Są to: 24 kulki białe, 6 kulek czarnych, 12 zielonych, 8
niebieskich, 7 czerwonych i 3 kulki żółte.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) wylosujemy kulę żółtą
b) wylosujemy kulę zieloną lub czerwoną
c) nie wylosujemy ani kuli czarnej, ani niebieskiej
d) wylosujemy jakąkolwiek kulę oprócz białej
To co, pomożecie mi?
28 paź 20:19
turboman: Pewnie zniechęcają Was cztery podpunkty zadania. Możecie wybrać sobie jeden z nich i podać
turboszybkie rozwiązanie.
28 paź 20:55
turboman: Nie lecę w kulki! Sam wykonywałem to zadanie i np. do a) wyszło mi 3:50. Czy tu wystarczy podać
stosunki? Nie jestem pewien, bo nie było mnie wczoraj w szkole.
28 paź 21:19
turboman: Halo, jesteście po drugiej stronie kabla? Do jutra muszę znać rozwiązania... Cierpliwie czekam
jeszcze 10 minut...
28 paź 22:21
przemek: Drogi Turbomanie, wydaje mi się, że dobrze to rozumujesz. Choć można podać wynik wyrażony w
procentach. I tak dla podpunktu a) byłoby to 6%. Ale czy to właściwa droga? Nie wiem tego na
100%, pozdrawiam.
28 paź 23:02
Eta:

można podać w ułamku dziesiętnym : 0,6
| | 3 | |
oczywiście ,że |
| = 0,6= 6%
|
| | 50 | |
| | 3 | | 3√27 | |
lub bardziej zawiło: |
| = |
|
|
| | 2*25 | | 2*√625 | |
ale po co?
Pozdrawiam
28 paź 23:06
turboman: Dzięki, Eta. Pozdrawiam

!
28 paź 23:25
AROB: | | 3 | | 3 | | 1 | |
Tylko, że nie |
| , lecz |
| = |
| lub 0,05.  |
| | 50 | | 60 | | 20 | |
28 paź 23:29
Eta:
A to już nie moja wina , nie liczyłam ilości kulek

tak to , zaufać
turbomanowi 
oczywiście ,że
24 + 6+12+8 +3+7=
60
28 paź 23:33
AROB:
28 paź 23:42
Bogdan:

⋁ − lub
| | | | | | 19 | |
|B| = | + | = 12 + 7 = 19 ⇒ P(B) = |
| |
| | | | 60 | |
| | | | | | 14 | | 14 | | 46 | |
|C'| = | + | = 6 + 8 = 14 ⇒ P(C') = |
| ⇒ P(C) = 1 − |
| = |
| |
| | | | 60 | | 60 | | 60 | |
| | | | 24 | | 24 | | 36 | |
|D'| = | = 24 ⇒ P(D') = |
| ⇒ P(D) = 1 − |
| = |
| |
| | | 60 | | 60 | | 60 | |
29 paź 00:40
Eta:
Rysunek artystyczny

kombinacje ..... dla "ozdoby" ?
Pewnie chodziło o łatwiejsze zrozumienie

Dobranoc
AROB i
Bogdanie
29 paź 01:02
Bogdan:
Dobranoc
29 paź 01:06
turboman: Dzięki Wam, matematycy! Fajni z Was ludzie! Szkoda tylko, że nie uczycie w szkole... Pozdrawiam
wszystkich!
29 paź 07:25