matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo - Zdarzenie A i B są jednakowo prawdopobne. Radek: rysunekZdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne. Zdarzenie A∪B = 712, a A∩B = 14. Oblicz prawdopodobieństwo P(A'∪B). Doszedłem do tego, że P(A) = P(B) = 512 oraz P(A') = P(B') = 712, ale P(A'∪B) mi już nie wychodzi, myślałem, żeby to rozpisać P(A'∪B)=P(A')+P(B)−P(A'∩B), ale chyba to jest źle. Z diagramu wyszło mi zupełnie inaczej, bo rozumiem, że tak diagram P(A'∪B) wygląda jak na rysunku czerwony − A', granatowy to B. Czyli wyszło mi P(A'∪B)=P(A')+P(A∩B)=1012, ale to chyba źle. Mógłby ktoś zrobić, bo nie wiem jak to zaznaczyć.
7 mar 18:20
Mila: Dlaczego sądzisz, że to źle. Jest dobrze.
7 mar 18:29
Radek: rysunekMila − tak? no ok. A jeszcze takie pytanko − Jak będzie wyglądać P(A'\B) i jaki będzie wzór? Bo z rysunku to tak wychodzi − wszystko oprócz A i odjąć jeszcze B czyli będzie 0? Bo niby jest jeszcze ta część wspólna AuB i nie wiem co z tym. Czerwone − A' Granatowe − B
7 mar 18:41
Mila: Φ zbiór pusty. Gdzie masz takie zadanie?
7 mar 18:53
Radek: Miałem w zeszycie. Dzięki za odpowiedź. A gdzie znajdę podobne złożone zadania, bo zostały mi tylko jakieś łatwe.
7 mar 19:07