Dwójkowy system liczb, mantysa, cecha, przeliczanie
Adrian: Mam taki przykład lecz ciągle mam problemy ze zrozumieniem, także:
M’=+(|9*R|mod16)/16=+(|9*7|mod16)/16=15/16 (tu obliczylem wartość M')
Konwersja D10 => B2
D’=14/16*23 = 7 => 01111110
Teraz moje pytania. Mam tabelkę dot. przedstawien liczb float w systemie dwojkowym. Jednak
zastanawiam sie czemu np nie mógłbym pomnożyć tych 14/16*22 ? Od czego zależy cecha którą
mnożę ? Wtedy otrzymałbym liczbe w systemie dziesiętnym 3,5.
przyklad 2
Konwersja D10 => B2 M"=−2/16
D”=−2/16*22=−2/4= −0,5=>11100010
W tym przypadku cecha to 22, a czemu nie np. 23 albo 21? Chodzi mi o to że obliczam tylko
wartość mantysy, w tych przykładach mam ją podstawić i obliczyc wartość w systemie
dziesiątkowym i nie wiem czy cecha jest narzucona z góry czy też w jakichś sposób mam ją
ustalić i w ten sposób znalezc liczbęw systemie dziesiątkowym i dwójkowym.
Z góry dziękuję za pomoc.
7 mar 17:16