Stosunek dł odcinków
Seb: Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF, w którym punkt G jest środkiem odcinka CD. Oblicz stosunek
długości odcinków EG i AG.
7 mar 17:02
Hajtowy: Narysuj i pokaż to co zdążyłeś(aś) zauważyć
7 mar 17:03
Mila:
AG z tw. Pitagorasa w ΔACG
EG oblicz z tw. cosinusów w ΔEDG
7 mar 18:03
Seb: a skąd wiadomo, że jest 120 stopni?
7 mar 19:00
Mila:
Masz 6 Δ równobocznych.("środkowych")
60+60=120
albo
Suma kątów w sześciokącie:
(6−2)*180=720
720:6=120
7 mar 19:03
Seb: ok dzięki za pomoc
7 mar 19:11