Funkcje wymierne + logarytmy - zadania maturalne
MamProblem: Cześć, matura tuż tuż a ja mam problem z funkcją wymierną

.
Zadania:
4. Wykres funkcji f otrzymano przez przesunięcie hiperboli o równaniu y=
32x. Asymptotami
tego wykresu są proste x=a oraz y=b, gdzie a=log
√3log
13127oraz
b=log
23*log
38. Podaj wzór funkcji f i wyznacz jej miejsca zerowe.
5. Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=
2x+ax+b jest prosta x=−1
a) Oblicz b i podaj równanie asymptoty poziomej wykresu funkcji f.
b) Oblicz a, jeżeli wykres funkcji f otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji g(x)=
2x.
Jeśli czegoś nie widać, to proszę pytać.
Bardzo proszę w miarę możliwości o wykonanie zadań krok po kroku, bo naprawdę mam problem z tym
tematem.
7 mar 16:09
wredulus:
4. A potrafisz wyliczyc a i b
7 mar 16:25
wredulus:
5. Asymptota pionowa x=−1 mowi nam ze dla x=−1 mianownik 'sie zeruje' ... wiedzac to ... ile
wynoso b
7 mar 16:27
MamProblem: w 4. "b" potrafie − wychodzi mi 3, "a" niestety nie , bo logarytmy nie sa moja mocną stroną. 5.
już będę zaraz liczyc.
7 mar 16:33
MamProblem: zatem w 5. b=1
7 mar 16:35
MamProblem: Pomoże ktoś? Nie wiem co mam dalej zrobić.
7 mar 16:59
Antek: | | log28 | |
log23*log38= log23* |
| =log28=3 |
| | log23 | |
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++−+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++a) =
| | 1 | |
log√33 = log31/23= |
| log33= |
| | 2 | |
7 mar 17:11
MamProblem: log√33<−−− a skąd ta "3"?
7 mar 17:28
MamProblem: To co? Nikt nie pomoże?


Nie wiem jak to rozwiazac ...

ehh...
7 mar 18:05
wredulus:
Wskazowka
(1/3)
do jakiej potegi = (1/27)
7 mar 18:13
MamProblem: To oczywiscie 3 , ale czemu ta 3 jest tam wpisana ? Czyli tak jak tu np.log√3 jak nie ma
liczby logarytmowanej to jak tu jest mnozenie to biore i podstawiam z nastepnej liczby, tak ?
7 mar 18:23
Marcin: | | 1 | |
log13 |
| =3 No i podstawiasz tam tylko tą 3.. |
| | 27 | |
7 mar 18:29
wredulus:
Nie nie nie
Tam jest log
alog
bc czyli log
a(log
bc)
A slownie −−− masz logarytm z logarytmu
7 mar 18:35
wredulus:
To tak samo jakby bylo 232 albo sin(sinx)
7 mar 18:36
wredulus:
Nie ma czegos takiego jak log
a 'i nie ma liczby logarytmowanej'
| | 1 | |
Tak samo jak nie ma samego 'sin' albo √ . Czy tez |
| |
| | | |
7 mar 18:38
MamProblem:
Teraz to pomnożyć? Czy ustalić wspólne wykładniki a następnie dodać ?
Wyjdzie log√3=2 , czyli bedzie a=3*2=6 , czy po ustaleniu wspolnego mianownika wychodzi mi
a=2+3=5 ?
7 mar 18:48
MamProblem: czyli a bedzie po prostu 2 ?
7 mar 18:53
MamProblem: ostatecznie w zadaniu 4. wyszlo mi f(x)=
32x−2+3 i miejsca zerowe : x= −2 i x=1. Mógłby
ktos sprawdzic?

i macie jakies rady do zadania 5?
7 mar 19:10
Antek: | | 1 | |
Post 17:11 oczywiscie mialo byc =2log33 a nie |
| log33 . |
| | 2 | |
7 mar 19:44