matematykaszkolna.pl
Matura Aerodynamiczny: Witam, nie mam konkretnego zadania ale chodzi mi o pewną kwestię na maturze. Jak to jest z planimetrią jeśli mamy wykazać że czegoś pole można obliczyć za pomocą jakiegoś wzoru. Wtedy przekształcamy ten wzór aż uzyskamy, znany wzór na pole np. który jest w tablicach matematycznych dostępnych na maturze?
7 mar 14:21
MQ: Raczej na odwrót.
7 mar 14:24
Aerodynamiczny: No ale jeśli mam jakiś wzór, gdzie mam wykazać że za jego pomocą można wyrazić coś, to jeśli go zmodyfikuję i wyjdzie mi taki który jest w tablicach to się nie liczy?
7 mar 14:26
MQ: Liczy się tylko wtedy, gdy przejścia pomiędzy wszystkimi krokami rozumowania są równoważnościami, czyli ⇔
7 mar 14:28
Aerodynamiczny: To może odniosę się do konkretnego zadania. Muszę je tylko znaleźć.
7 mar 14:30
Aerodynamiczny: http://www.wsip.pl/upload/2014/02/matematyka_pr_arkusze.pdf Zad 16. Tam jest ten wzór a w tablicach jest wzór 12c2sinα * sinβsin γ Jeśli z tego wzoru z zadania wyciągnę 12c2 z ułamka i napisze komentarz że taki wzór jest w tablicach, to co wtedy?
7 mar 14:33
Mila: Masz wyprowadzic ten wzór korzystając z danych. Nie masz adresu do klucza?
7 mar 16:24
Aerodynamiczny: Czyli coś takiego nie przejdzie? Adresu do klucza nie mam.
7 mar 18:30
Mila: To proste uzasadnienie. Wzór na pole Δ. Tw. sinusów. Rozwiąż.
7 mar 18:32
Aerodynamiczny: Rozwiązać to potrafię, w sumie nie wiem czemu tak zrobiłem, stwierdziłem że zobaczę jak potraktuje takie rozwiązanie.
7 mar 18:35
Mila: Gdybyś miał zadanie oblicz pole trójkąta i skorzystał z wzoru z tablic, to byłoby w porządku.
7 mar 19:06
albi: ma ktoś zadania z matury rozszerzonej z wsipu?
9 mar 16:55