Rzucamy dwa razy kostką
Zupełnie Zielona: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo każdego z
następujących zdarzeń: a) w każdym rzucie wypadnie parzysta liczba oczek b) suma oczek w obu
rzutach jest liczbą podzielną przez 3 c) wartość bezwzględna różnicy wyrzuconych oczek jest
równa 4. Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Będę wdzięczna.
7 mar 14:01
...:
a)
3/6*3/6=1/2*1/2=1/4
7 mar 14:28
Janek191:
b) I Ω I = 6
2 = 36
B = zdarzenie losowe − " suma oczek jest podzielna przez 3 "
B = { (1,2),(1,5),( 2,1),(2,4),(3,3),(3,6),( 4,2),(4,5),(5, 1),(5,4), ( 6, 3),(6,6)}
I B I = 12
więc
============
7 mar 15:18
Janek191:
b) I Ω I = 6
2 = 36
B = zdarzenie losowe − " suma oczek jest podzielna przez 3 "
B = { (1,2),(1,5),( 2,1),(2,4),(3,3),(3,6),( 4,2),(4,5),(5, 1),(5,4), ( 6, 3),(6,6)}
I B I = 12
więc
============
c)
C = { ( 1;5),(2,6),(5,1),( 6, 2) }
I C I = 4
=============
7 mar 15:21
Zupełnie Zielona: dziękuje
7 mar 17:35