Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
Matematyczka: Wyznacz wszystkie wartości parametru M, dla których równanie x2 − 4mx + 3m2 − 3m + 10 = 0 ma
dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1 ,x2 takie,że 1/x1 + 1/x2 < 2m
7 mar 13:19
ICSP: | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | |
| + |
| = |
| = //ze wzorów Viete'a // = |
| gdzie a,b,c |
| x1 | | x2 | | x1 * x2 | | c | |
są współczynnikami funkcji kwadratowej zdefiniowanej : f(x) = ax
2 + bx + c dla a ≠ 0
7 mar 13:23
J: Zacznij od tego, że musisz wyznaczyć m,dla którego trójmian ma dwa rózne pierwiastki.
7 mar 13:26
Matematyczka.: Mam problem w nierówności po podstawieniu za b i c. Delta wychodzi ujemna.
7 mar 13:28
Aerodynamiczny: Jak to robilem wczoraj to mi wyszlo ze m ∊ (0;2)
7 mar 13:36
ICSP: Dwa warunki :
1
o Δ > 0 ⇒ m ∊ (−5 ; 2)
4m < 2m(3m
2 − 3m + 10) ⇒ m > 0
Ostateczne rozwiązanie to iloczyn rozwiązań z dwóch przypadków : m ∊ (0 ; 2)
7 mar 13:41
Aerodynamiczny: Haha czyli dobrze zrobilem, tylko ja nie uzylem wzorow vietea i musialem sie troche naliczyc bo
mialem wielomiany 3 stopnia
7 mar 13:46
Mila:
No, chyba jednak źle.
7 mar 18:14
ICSP: ?
7 mar 18:15
Mila:
Przelicz Δ.
7 mar 18:17
ICSP: w pkt 1o czy w pkt 2o ?
7 mar 18:18
Mila: 1o
7 mar 18:19
ICSP: Δ = 16m2 − 12m2 + 12m − 40 = 4m2 + 12m − 40 = m2 + 3m − 10 = m2 + 5m − 2m − 10 =
= (m+5)(m−2) > 0 ⇒ m ∊ (− 5 ; 2)
7 mar 18:21
ICSP: co prawda zgubiłem 4 w pewnym momencie, ale na rozwiązanie nierówności nie ma ona wpływu.
7 mar 18:25
Mila:
Odpowiedź źle.
7 mar 18:30
ICSP: Faktycznie

1
o m ∊ (−
∞ ; −5) ∪ (2 ; +
∞)
zatem dostajemy ostatecznie m > 2
7 mar 18:33
Mila:
7 mar 18:48
...: 4m < 2m(3m2 − 3m + 10) ⇒ m > 0
możesz mi to dokładniej rozpisać? Bo nadal nie rozumiem czemu m jest większe od zera?
8 mar 11:32
8 mar 12:04
natalkaa: Wstawiłby ktoś zadanka z tej matury z poziomu rozszerzonego? Chociaż kilka

Będę bardzo
wdzięczna
9 mar 16:38
marty: Kąt rozwarty rombu ma miarę 135°, a pole tego rombu jest równe 2 36 2 cm . Bok rombu ma
długość

11 kwi 21:24
5-latek:

Kat ostry rombu wynosi
Wzor na pole rombu P=a
2*sinalfa i wylicz a
11 kwi 23:28