okręgi
kasia: mam jeszcze takie zad z którym mam problem może ktoś mi pomoże? Okregi o1(01,4−m) oraz o2(02,5)
są styczne wewnętrznie. Wiedząc że 01,02=8, oblicz m.
7 mar 13:09
ICSP: Troszkę niezrozumiały zapis
7 mar 13:11
kasia: przy zerach cyferki są na dole
7 mar 13:26
ICSP: O1( 01 , 4 − m) co to jest 01 oraz co oznacza zapis 01,02 = 8
7 mar 13:29
kasia: Okręgi o1(O1, 4 – m) oraz o2(O2, 5) są styczne wewnętrznie. Wiedząc, że |O1O2| = 8,
oblicz m.
7 mar 13:46
ICSP: O
a(środek okręgu, promień)
czyli mamy dane :
|O
1O
2| = 8 − odległość między środkami okręgów
r
1 = 4 − m, r
2 = 5 − promienie okręgów
Zauważmy, że długość promienia musi być liczbą dodatnią stąd dodatkowe założenie dla m :
m < 4
Jak wiemy ( a jeśli nie wiemy to :
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html ) dwa okręgi będą styczne wewnętrznie gdy
|O
1O
2| = |r
1 − r
2|
mamy zatem równanie :
8 = |4 − m − 5|
8 = |−m − 1|
8 = |m+1|
m
1 = 7 v m
2 = −9
Czerwone założenie spełnia tylko m
2.
7 mar 13:56
J: To chyba tak: SO1 (O1,4 −m) ; SO2 (O2,5)
7 mar 13:56
kasia: dziękuję bardzo jeszcze mam prośbę o pomoc w rozw tego zad
Odcinek AB ma długość 6 cm. Na symetralnej k odcinka AB, w odległości 5 cm od
tego odcinka zaznaczono punkt C. W jakiej odległości od środka odcinka AB należy poprowadzić
prostą l równoległą do prostej k, aby punkty przecięcia prostej l z odcinkami AB
i BC wyznaczyły odcinek długości 2 cm? Wykonaj odpowiedni rysunek do tego zadania
7 mar 14:10
ICSP: wieczorem spojrzę.
7 mar 14:14
ICSP:

Zielona prosta − prosta l
D − punkt przecięcia prostej l z odcinkiem AB
E − punkt przecięcia prostej l z prostą BC
l∥k zatem z twierdzenia Talesa mamy :
| | 9 | |
po podstawieniu i wykonaniu obliczeń dostajemy x = |
| |
| | 5 | |
8 mar 01:35
magda: nic mi nie wychodzi mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu, a w odpowiedziach jest wynik 1,8cm
9 mar 17:33
magda: co mam podstawić pod SB w tych obliczeniach
9 mar 20:43
5-latek: Magda . Odcinek AB=6cm
Wiec czemu jest rowny odcinek SB ?
Co wiemy o symetralmej odcinka ? . Pod jakim katem przecina odcinek i w ktorym miejscu ?
Jesli to wiesz to wiesz ile wynosi SB
10 mar 00:34
10 mar 00:36