równania
Kasia_18: Jak rozwiązać równanie :
a) x2 − 4=0
b) −13 x2+3=0
c) x√3 − √2 x2=0
jak to rozwiązać te zadania :
7 mar 13:05
ICSP: a,b, − wzór a2 − b2
c − wyciągasz x przed nawias.
7 mar 13:07
Amelia: ale właśnie tego nie rozumiem....
możesz mi pomóc....
7 mar 13:12
J:
a) x2 − 22 = (x+4)(x−4)
7 mar 13:13
J: ..= (x+2)(x−2) , przepraszam
7 mar 13:14
Kasia_18: a przykład b i c jak rozwiązać − właśnie tu jestem słaba,w takich zadaniach,jak to zrozumieć?
7 mar 13:16
J: | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) 3 − |
| x2 = 0 ⇔ (√3 + |
| x)(√3 − |
| x) = 0 |
| | 3 | | √3 | | √3 | |
7 mar 13:19
J: c) x(√3 − √2x) = 0
7 mar 13:21
kasia_18: Powinno w punkcie b wyjść 3 i −3 .... na pisałeś rozwiązanie źle
7 mar 16:28
Hajtowy:
−x
2+9=0
x
2=9
x=3 v x=−3
7 mar 16:56