Kombinatoryka
Cash18: Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 7 włącznie losujemy kolejno bez zawracania trzy cyfry a
następnie zapisujemy je w kolejności losowania tworząc trzycyfrową liczbę.Ile można utworzyć
takich liczb
a) parzystych b)liczb mniejszych od 780
7 mar 12:45
Cash18: Proszę o pomoc
7 mar 13:01
Cash18: a) Już sam wykombinowałem wychodzi 224
7 mar 13:05
Cash18: A może mi ktoś podpowiedź jak to robić "matematycznie", bo robie to z reguły mnożenia, ale
chciałbym się dowiedzieć jak wykorzystywać wariacje, kombinacje
7 mar 13:41
J: A jak policzyłeś a) ?
7 mar 14:11
MQ: | | | |
a) końcówka parzystej może być 2, 4, 6, więc parzystych będzie 3* | |
| | |
| | | |
b) wszystkich liczb będzie | , a ponieważ wszystkie będą mniejsze od 780, więc to jest |
| | |
odpowiedź na b)
7 mar 14:22
J: a) Dalej chyba coś nie tak

na końcu 2 ,przedostatnia 6 z pozostałych,na pierwszym 5 z pozostałych = 1*6*5 = 30
na końcu 4 ,przedostatnia 6 z pozostałych,na pierwszym 5 z pozostałych = 1*6*5 = 30
na końcu 6 ,przedostatnia 6 z pozostałych,na pierwszym 5 z pozostałych = 1*6*5 = 30
Razem: 90
7 mar 14:31
MQ: Masz rację J, trzeba jeszcze pomnożyć u mnie a) przez 2! oraz b) przez 3!
Wtedy się zgadza.
7 mar 14:40
J: | | | |
Tak .W b) | *3!  |
| | |
7 mar 14:48
Cash18: Jezuu dałem zamiast do 7, dałem do 9...
7 mar 15:33
Cash18: Dzięki za pomoc
7 mar 15:33