Znajdź liczby ciągu geometrycznego i zarazem arytmetycznego
Stachu: Trzy liczby, których suma jest równa 28 tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są również koljeno
wyrazami pierwszym, drugim i czwartym ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
Spróbowałem utworzyć jakich układ równań ale nie wiem czy dobrze, bo nie wiem co dalej zrobić.
| ⎧ | 28=a1+a1q+a1q2 | |
| ⎨ | a1+r=a1q |
|
| ⎩ | a1+3r=a1q2 | |
| ⎧ | r=a1q−a1 | |
| ⎨ | 28=a1+a1q+a1q2 |
|
| ⎩ | a1+3r=a1q2 | |
| ⎧ | r=a1q−a1 | |
| ⎨ | 28=a1+a1q+a1q2 |
|
| ⎩ | a1+3a1−3a1=a1q2 | |
| ⎧ | r=a1q−a1 | |
| ⎨ | 28=a1+a1q+a1q2 |
|
| ⎩ | −2a1+3a1=a1q2 | |
7 mar 11:41
wredulus:
Odwrotnie podstawiaj .. z drugiego i trzeciego wstaw do pierwszego −−− otrzymasz zaleznosc
pomiedzy a1 i r
Nalezy takze zauwazyc ze:
a1 +r = a1q
a1q + 2r = a1q2
Z tego ukladu otrzymujesz:
r=a1(q−1)
r =a1(q−1)*(q/2)
stad wniosek, ze q=………
7 mar 11:55
Janek191:
a, b , c
a + b + c = 28 ⇒ b = 28 − ( a + c)
b
2 = a*c
r = b − a
więc
c = a + 3 r = a + 3*( b − a) = a + 3 b − 3 a = 3 b − 2 a
czyli
b = 28 − ( a + 3 b − 2 a) = 28 + a − 3 b
a = 4 b − 28
oraz
b
2 = ( 4 b − 28)*( 3 b − 2a) = ( 4 b − 28)*( 3 b − 2*( 4 b − 28)) = ( 4 b − 28)*(56 − 5 b)
b
2 = 224 b − 20 b
2 + 140 b + 1 568
21 b
2 − 364 b − 1 568 = 0 / : 7
3 b
2 − 52 b + 224 = 0
Δ = 2 704 − 4*3*224 = 2 704 − 2 688 = 16
√Δ = 4
| | 52 − 4 | | 52 + 4 | | 1 | |
b = |
| = 8 lub b = |
| = 9 |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
więc
| | 1 | | 4 | |
a = 4* 8 − 28 = 4 lub a = 4*9 |
| − 28 = 36 |
| − 28 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
c = 3 b − 2a = 3*8 − 2*4 = 16 lub c = 3*9 |
| − 2*9 |
| = 28 − 18 |
| = 9 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Odp.
a = 4 , b = 8 , c = 16
lub
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = 9 |
| , b = 9 |
| , c = 9 |
| − ciągi stałe |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7 mar 12:11
wredulus:
Janek ... po co te komplikacje

Z ukladu ktory napisalem widac ze:
q=1 lub q=2
Podstawia sie do rownania z suma ... i wylicza a1
7 mar 12:15
pigor: ..., lub niech a,b,c − ciąg geometryczny i a,b,x,c − ciąg arytmetyczny,
to stąd i warunków zadania
a+b+c=28 i b2=ac >0 i 2b=a+x i 2x=b+c ⇔
⇔ a+b+c=28 i b
2=ac i x=2b−a i 2(2b−a)=b+c ⇒
⇒
a+b+c=28 i b2=ac i −2a+3b=c − układ do rozwiązania
no to próbuję np. tak :
⇔ c=−2a+3b i a+b−2a+3b= 28 i b
2=a(−2a+3b) ⇔
⇔ a=4b−28 i c=2(4b−28)+3b i b
2=(4b−28)[3b−2(4b−28)] ⇔
⇔ (*)
a=4b−28 i c=11b−56 i b
2=(4b−28)(−5b+2*28) ⇒
⇒ b
2= −20b
2+8*28b+5*28b−2*28
2 ⇔
21b2−13*28b+2*282=0
i Δ=169*28
2−4*21*2*28
2= 169
28
2−168*28
2 =28
2, to
√Δ=28 ⇒
⇒ b=
12*21(13−28)= −
514 v b=
12*21(13+28)=
4142 
i ja dalej ...

dziękuję, bo chyba gdzieś się walnąłem
7 mar 12:46