prawdopodobienstwa
Kacha: Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloczyn oczek jakie wypadną
w obydwu rzutach jest mniejszy od 16.
7 mar 10:17
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
A − zdarzenie losowe − " iloczyn oczek jest mniejszy od 16 "
A ' − zdarzenie losowe przeciwne do A − " iloczyn oczek jest liczbą ≥ 16}
A = { ( 1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,1),
(3,2),(3,3), ( 3,4),(3,5),(4,1),(4,2),(4,3),(5,1),(5,2),(5,3),(6,1),(6,2) }
i A I = 25
więc
================
II sposób :
A ' = { ( 3, 6),( 4,4),(4,5),(4,6),(5,4),(5,5),(5,6),( 6,3),(6,4),(6,5),(6,6) }
I A ' I = 11
| | 11 | | 11 | | 25 | |
P( A ' ) = |
| oraz P( A ) = 1 − |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
=======================================
7 mar 10:57
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
A − zdarzenie losowe − " iloczyn oczek jest mniejszy od 16 "
A ' − zdarzenie losowe przeciwne do A − " iloczyn oczek jest liczbą ≥ 16}
A = { ( 1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,1),
(3,2),(3,3), ( 3,4),(3,5),(4,1),(4,2),(4,3),(5,1),(5,2),(5,3),(6,1),(6,2) }
i A I = 25
więc
================
II sposób :
A ' = { ( 3, 6),( 4,4),(4,5),(4,6),(5,4),(5,5),(5,6),( 6,3),(6,4),(6,5),(6,6) }
I A ' I = 11
| | 11 | | 11 | | 25 | |
P( A ' ) = |
| oraz P( A ) = 1 − |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
=======================================
7 mar 10:57
x3 :
A'−policz sobie na palcach,regres techniczny −nie ma lepszego liczydła!
7 mar 11:05