rozwiaz nierownosc
Milu:
a). x2 – 2x – 3 ≥ 0
b). ( x – 1 ) ( x + 1 ) + ( x – 2 )2 < x ( x – 4 )
7 mar 10:02
J:
a) Oblicz Δ , a potem miejsca zerowe.
b) Wykonaj działania i przenieś wszystko na lewą stronę.
7 mar 10:08
Milu: b) x2−x−x−1+(x−2)2 < x2−4x ?
7 mar 10:34
J: A co z (x−2)2 ?
7 mar 10:37
Milu: wiec bedzie : x2−1+x2−4< x2−4x ?
7 mar 10:38
J: Jeszcze wcześniej bład: (x−1)(x+1) = ?
7 mar 10:39
J: Tak. teraz wszystko na lewą stronę i redukcja wyrazów podobnych.
7 mar 10:40
J: Czy w zadaniu jest: (x − 2)*2 , czy (x − 2)2 ?
7 mar 10:41
Milu: x2−1+x2−4−x2+4x = 0
7 mar 10:42
Milu: (x−2)2
7 mar 10:42
J: Zobacz z lewej strony jak sie zapisuje potęgę.
7 mar 10:43
Milu: yhh
7 mar 10:44
J: Zle.Licz od poczatku i pokaż obliczenia.
7 mar 10:45
Milu: x2−4+x2−1<x2−4x
7 mar 10:50
J:
Po kolei:
(x−1)(x+1) = x2 −1
(x−2)2 = x2 − 4x + 4
x(x −4) = x2 − 4x
Jak przenosisz x2 − 4x na lewą stronę , to zmieniasz znak wyrażenia na przeciwny −x2 + 4x
7 mar 10:54