rozwiaz rownania
Milu:
a). x3 + 5x2 − 9x − 45 = 0
b). x2 – 7 x – 6 = 0
7 mar 09:59
J:
a) wyłacz z pierwszych dwóch wyrażeń przed nawias x2 , a z drugich −9
7 mar 10:10
Milu: x2(x+5)−9(x+5)=0
(x2−9)(x+5)=0
(x−3)(x+3)(x+5) = 0
tak ?
7 mar 10:22
J: Bardzo dobrze

i teraz kiedy iloczyn jest równy 0 ?
7 mar 10:24
Milu: x−3=0 x=3 x+3=0 x=−3 x+5=0 x= −5 ?
7 mar 10:25
Milu: x−3=0 x=3 x+3=0 x=−3 x+5=0 x= −5 ?
7 mar 10:25
J: Czyli odpowiedź: x = 3 lub x = − 3 lub x = − 5. Koniec zadania
7 mar 10:28
Milu: dzieki wielkie
7 mar 10:29