mam
zak: mam problem z rozwiazywaniem ukladow równań drugiego stopnia np.w klamrze y=8−x i drugie
rownanie x2+y2−8y=0 nie umiem tego rozwiazac prosze o pomoc krok po kroku .
7 mar 09:07
J: Do drugiego równania za y podstaw 8 − x.
7 mar 09:10
zak: czyli:x2+(8−x)2−8(8−x)=0
7 mar 09:32
Aga1.: Dalej
x2+64−16x+x2−64+8x=0
7 mar 09:35
J: Tak. teraz wykonaj działania [ wzór skróconego mnozenia dla (8−x)2 ] i zredukuj wyrazy
podobne.
7 mar 09:36
zak: wyszło 2x2−8x=0 i co dalej
7 mar 09:48
J: Wyłacz 2x przed nawias.
7 mar 09:50
zak: 2x(x−4)=0 no ale jamam obliczyć samo x i samo y i zrobic jeszcze interpretację geometryczna
nigdy tego nie łapałem pomożesz do końca ten przykład?
7 mar 10:00
J: Kiedy iloczyn dwóch licz jest równy 0 ?
7 mar 10:11
MQ:

Rysunek może trochę wyjaśni.
7 mar 10:11