DOMELKI DLA MATURZYSTÓW - 5 - GEOMETRIA
Domel: DOMELKI DLA MATURZYSTÓW − 5 − GEOMETRIA
Zad. 1
W trójkąt prostokątny o kącie ostrym α wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa jego boki
zawierają się w przyprostokątnych trójkąta a pole prostokąta jest równe połowie pola trójkąta.
Określ stosunek długości boków tego prostokąta.
7 mar 01:08
csc: Ω
7 mar 02:24
Domel: No a geometria leży?
7 mar 15:44
Domel: Oki − widzę, że geometria nie w modzie
7 mar 20:07
Eta:
7 mar 21:20
domel: A analitycznie też można?
9 mar 16:10
Cash18: Bardzo proszę o analityczne zadania
9 mar 16:14
Domel: Cash18 to rozwiąż to zadanie − wynik już znasz a jakie będą przejścia?
9 mar 21:29
Saizou : przecież
Eta wszystko na rysunku zaznaczyła
9 mar 21:44
Domel:

A kto mi zabroni zrobić taki rysunek

Przecież nie wszyscy muszą być spostrzegawczy graficznie − poza tym nie wiem, czy na przykład
na egzaminie taki rysunek i tylko zależność by wystarczyła?.
A można to wykazać obliczeniowo:
| y | |
| = tgα => y = a*tgα − x*tgα |
| a − x | |
| | y + x*tgα | |
a = |
| ∧ b = y + x*tgα |
| | tgα | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
xy = |
| * |
| ab = |
| ab => 4xy = ab |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | y + x*tgα | | (y + x*tgα)2 | |
4xy = |
| * (y + x*tgα) = |
| |
| | tgα | | tgα | |
4xy*tgα = y
2 + 2xy*tgα + x
2*tg
2α
y
2 + 2xy*tgα + x
2*tg
2α − 4xy*tgα = 0
y
2 − 2xy*tgα + x
2*tg
2α = 0
(y − x*tgα)
2 = 0
y − x*tgα = 0
y = x*tgα
10 mar 16:27