kto rozwiąże??plis.
majka: w dwóch sadach rosło razem 150 drzewek.w ciągu roku liczba drzewek w pierwszym sadzie
powiększyła się dwukrotnie a w drugim zmiejszyła się o 30 i wtedy okazało się,że łączna liczba
drzewek w obu sadach wynosi 200.ile drzewek było w każdym sadzie na początku roku

?
28 paź 20:14
dorka:
x− początk. liczba jabłek w pierwszym sadzie
y− ............................... drugim sadzie
układ równań:
x+y=150
2x + y−30 = 200
x=150−y
2(150−y) +y−30 = 200
300−2y +y−30 = 200
−y= 200+30−300
y=70
x=150−y
x=150−70
x=80
x= 80, y=70
28 paź 20:24
kaz: x+y=150
2x+y−30=200
rozwiąż układ równań
28 paź 20:25
majka: ok dzięki bardzo
28 paź 20:26