rownanie kwadratowe
razor: Napisz równanie kwadratowe, którego pierwiastki są sześcianami pierwiastków równania ax2 + bx
+ c = 0, a ≠ 0, Δ > 0
6 mar 23:57
Eta:
(*) ax
2+bx+c=0 , x
1, x
2 −−− różne pierwiastki tego równania bo Δ>0 i a≠0
szukane równanie : Ax
2+Bx+C=0 /:A , A≠0
| | B | | C | |
(**) x2+ |
| + |
| =0 , jego pierwiastkami są X1=x13 i X2=x23 |
| | A | | A | |
ze wzorów Viete
'a
| | −B | | −b | | c | | −b | |
|
| =x13+x23=(x1+x2)3−3x1*x2(x1+x2)=( |
| )3−3* |
| * |
| = |
| | A | | a | | a | | a | |
| | b3 | | 3cb | | 3abc−b3 | |
= − |
| + |
| = |
| |
| | a3 | | a2 | | a3 | |
| | C | | c | |
i |
| = x13*x23= (x1*x2)3= ( |
| )3 |
| | A | | a | |
| | B | | C | |
to (**) x2 + |
| x+ |
| =........... dokończ |
| | a | | A | |
7 mar 00:48
Eta:
Poprawiam zapis
| | B | | C | |
(**) x2+ |
| x+ |
| = ..... |
| | A | | A | |
7 mar 00:50