Witam pomoże ktoś wyprowadzić wzór
Vinetu12:

Równia pochyła
Wypisałem siły a mam wyznaczyć wzór na przyspieszenie jednak nie wiem co zrobić z klockiem Q1
Fr=Fs+Q2
Fs=Fn
Dalej nie mogę ruszyć
6 mar 22:42
Maslanek: Układ porusza się z jednym przyspieszeniem.
Pytanie jest takie: to klocek na równi ciągnie klocek 1 czy na odwrót?

Zdaje się, że dwa przypadki do rozpatrzenia
6 mar 22:43
Wazyl: Równania sił napisz.
6 mar 22:45
Vinetu12: Klocek Fr ciągnie Q1
6 mar 22:48
Maslanek: To pisz równania ruchu dla Fr i klocka.
Rozumiem, że bloczek jest nieruchomy, bez tarcia?
6 mar 22:54
Vinetu12: Tarcie mam pominąć
6 mar 22:57
Maslanek: Nie zmieniaj tematu. Pisz równania ruchu
6 mar 22:57
MQ: Przede wszystkim bilans sił masz kompletnie skopany.
6 mar 23:01
Vinetu12: o to chodzi ?
Fr/Q2=sin α⇒Fr= Q2sin α
6 mar 23:03
Vinetu12: a= Qsinα−fQcosα/m tak ?
6 mar 23:05
MQ: Masz dane masy?
6 mar 23:05
Vinetu12: tylko to dotyczy jednego bloczka tego na równi oraz ten wzór jeszcze nie jest wyprowadzony
6 mar 23:06
Vinetu12: Nie mam tylko wyprowadzić wzór na przyspieszenie
6 mar 23:06
MQ: Ad Vinetu12 23:05 −−− nie
A przede wszystkim podaj wreszcie, co jest dane.
6 mar 23:08
Vinetu12: Treść zadania: Oblicz przyspieszenie układu ciał przedstawionych na rysunku. Tarcie pomiń
Klocek na równi ciągnie ten drugi
6 mar 23:15
MQ: Skoro tarcie pomijasz, to masz dwa przypadki:
1)Q
1>F
r
Układ porusza się pod wpływem siły wypadkowej F=Q
1−F
r
i przyspieszenie
2)F
r>Q
1
Łatwo się domyśleć, że wtedy:
F=F
r−Q
1
a przyspieszenie:
i tyle
6 mar 23:21
Vinetu12: Dziękuje bardzo i pozdrawiam : )
6 mar 23:31