matematykaszkolna.pl
Przedstaw wynik mnożenia w postaci ilorazu wielomianu Ola:):
2+5x 1 

*

4x3−7x 2x−1 
Przedstaw wynik mnożenia w postaci ilorazu wielomianu! Proszę o pomoc
6 mar 22:39
Ajtek: Wyznacz dziedzinę, to raz. Dwa, przemnóż przez siebie dwa ułamki emotka.
6 mar 22:42
Antek: Robisz to tak samo jakbys mnozyla ulamki A to potrafisz
 a c a*c 
czyli

*

=

b d b*d 
 (2+5x)*1 
czyli

i dalej sama
 (4x3−7x)(2x−1) 
6 mar 22:42
Ola:): A jak np w tym przykładzie wyznaczyć dziedzinę? w tym 4x3−7x?
6 mar 22:45
Ajtek: 4x3−7x≠0 x(4x2−7)≠0 ⇒ x≠0 i 4x2−7≠0 4x2−7≠0 a to juz powinnaś umiec rozwiązać emotka.
6 mar 22:47
Antek: W tym przypadku nie musisz wyznaczac dziedziny bo nie masz polecenia uprosc wyrazenie lub rozwiaz rownanie czy nierownosc wymierna . Ale oczywiscie mozesz po pytaniu lepiej bedzie gdy to zrobisz 4x3−7x 0≠ to x(4x2−7) ≠0 to x≠0 lub 4x2−7≠0 to (2x−7)(2x+7)≠0 a to licz juz sobie sama
6 mar 22:52
Ajtek: Antek masz myśleć, a nie patrzeć na polecenie. Prosty przykład: Uprość:
x−3 

=
x2−9 
6 mar 22:54
Antek: [n{Ajtek]] Ma przedstawic wynik w postaci ilorazu wiec tu nie ma potrzeby wyznaczania dziedziny
6 mar 22:56
Ola:):
 2+5X 
a trzeba potem dzielić ten ułamek przez siebie? czyli

?
 8x4−4x3−14xw−7x 
6 mar 22:57
Ajtek: Olaemotka w której jesteś klasie
6 mar 22:58
Ajtek: Zakładam 2 LO
6 mar 23:00
Ajtek: Antek popraw się, bo Ciebie przegryzę
6 mar 23:00
Antek: Nie .
6 mar 23:02
Ola:): tak 2 klasa liceum
6 mar 23:03
Antek: Dobrze Ajtek emotka Poprawie sie .
Ajtek: Antek, zanim cokolwiek zaczniesz robić z wyrażeniem wymiernym, musisz ustalić jego dziedzinę. Bez względu na to co mówi polecenie
bezendu: ''[n{Ajtek]] Ma przedstawic wynik w postaci ilorazu wiec tu nie ma potrzeby wyznaczania dziedziny'' ? W każdy wyrażeniu wymiernym najpierw należy ustalić dziedzinę !
6 mar 23:04
Ola:): To muszę to jeszcze dzielić?
6 mar 23:05
Ajtek: bezebdu Ty w tej chwili jak "Husaria" przybyłeś emotka
6 mar 23:05
Ajtek: Ola już nic nie trzeba robić emotka. Przedstawiłaś wynik mnożenia w postaci ilorazu (dzielenia).
6 mar 23:07
bezendu: emotka
6 mar 23:07
Ola:): Mam jeszcze jedno zadanie i przykłąd pomożecie?
6 mar 23:08
Ajtek: Pokaż, tylko myśl. Tyle masz ode mnie emotka.
6 mar 23:09
Ola:): http://www.speedyshare.com/GwBHH/Zdjecie2652.jpg tak bedziesz szybciej zadanie 4
6 mar 23:10
Ola:): bo wpisywać to to ciężko tak trochę
6 mar 23:11
Ola:): bo wpisywać to to ciężko tak trochę
6 mar 23:11
Ajtek: A ja tam kompletnie nic nie widzę emotka
6 mar 23:12
Ola:): Dobra spróbuje napisać a polecenie widzisz ?
6 mar 23:13
Ola:): Dobra spróbuje napisać a polecenie widzisz ?
6 mar 23:13
Ola:):
6x4+5x2 

−7x3+2x2 
6 mar 23:14
Antek: Bezendu a czy w kazdym rownaniu logarytmicznym nalezy najpierw bezwzglednie na poczatku ustalic dziedzine ? Otoz nie jesli jest ciezka do wyznaczenia .Mozesz sprawdzic rozwiazania na koncu . Rownania nie musisz rozwiazywac metoda rownann rownowaznych tylko tez jest metoda starozytnych (jesli o niej nie slyszales ) Tylko teraz tak sie przyjelo na poczatku dziedzina . Jesli mi nie wierzysz to zapytaj majdzrzejszych ode mnie np Pw Mile lub ETe . TO samo dotyczy wyrazen wymiernych mozesz sprzwdzic na koncu . Poza tym zostane przy swoim zdaniu ze tutaj w tym przypadku nie trzeba wyznaczac dziedziny .
6 mar 23:15
Ajtek: Określ dziedzinę...... nic więcej. Zatem: mianownik ≠0
6 mar 23:16
Ola:): A przedstawić w prostszej postaci?
6 mar 23:18
bezendu: To ja mówię Ci, że jesteś w błędzie.. Bo należy ustalać dziedzinę. Proszę bardzo https://matematykaszkolna.pl/strona/1437.html tutaj to samo zadania robi Jakub, W każdym podręczniku szkolnym jest wyznaczanie dziedziny, w wyrażeniach wymiernych, moi koledzy byli bardzo zdziwieni kiedyś na kartkówce bo myśleli tak jak Ty, że dziedziny się nie wyznacza i mieli odjęte punkty. Więc dziedzinę się wyznacza Komentarz Pani od matematyki Dziedzinę wyznaczamy zawsze.
6 mar 23:19
Ajtek: Antek nie "filozuj" proszę emotka. Eta, Mila, PW podpowiadają. Są świetnymi matematykami. Potrafią więcej niż Ty. Natomiast nikt z Nich nie powie, że dziedzinę należy pokazać na końcu przekształceń.
6 mar 23:20
Ajtek: Ola wyciągnij x2 przed nawias emotka.
6 mar 23:21
Ola:): ok, dziękuje panom bardzo
6 mar 23:23
Antek: Daleki jestem Ajtek od filozofowania . Nawet niedawno rozmawialem w tej sprawie z Panem dr Dmochowskim z Politechniki Wroclawskiej . Wiec nie pisze tego bezpodstawnie . OK? Ajtek napisalem przeciez ze sa lepsi ode mnie .Wiec nie zarzucaj mi jakiej niesubordynacji w stosunku do nich . Skoro Twoj nauczyciel bezendu tak sie uczyl to tak wymaga od Ciebie
6 mar 23:29
Ajtek: Pana dr nie znam. Nie odniosę się do Twojej rozmowy z dr Dmochowskim, ponieważ nie było mnie przy tej rozmowie. Napisałeś że są lepsi. Powołałeś się na osoby z forum. To ja Tobie po raz kolejny odpowiem: Na początku powinieneś ustalić dziedzinę funkcji! (Nie patrz na polecenie) Masz po raz kolejny przykład: UPROŚĆ:
x−4 

=...
x2−16 
6 mar 23:36
Antek: Ta rozmowa do niczego nie doprowadzi .Pewnie kazdy z nas pozostanie przy swioim zdaniu Przeczytaj moj post 22:52 gdzie napisalem ze jesli jest polecenie uprosc lub rozwiaz to nalezy wyznaczyc dziedzine . Wlsnie na forum bylo zadanie z logarytmow gdzie Eta nie wyznaczala dziedziny na poczatku tylko sprawdzala rozwiazania na koncu . Natoniast w spawie dziedziny tez wypowiadal sie N[PW na forum . Czescemotka
6 mar 23:42
6 mar 23:43
Ajtek: Antek pokaż zagadnienia, w których Eta i PW na ten temat sie wypowiadali. Tylko o linki mi chodzi. Spokojnej nocki Antek emotka. Wydaje mi się, że Antek się już na forum nie pojawi pod tym nikiem.
6 mar 23:54
Piotr: ale dyskusja emotka
7 mar 00:01
Antek: Ajtek bylo to dawno i naprawde CI teraz nie poszukam chocbym chcial . OK? Dobrej nocy rowniez zycze emotka
7 mar 00:05