Funkcja liniowa. Oblicz pole zacieniowanej figury.
PaniE:

y=−3/4x+2
Prosiłabym o wytłumaczenie. Nie rozumiem nic a nic
6 mar 21:54
Piotr:
co za figura powstała ? jaki jest wzór na pole tejże figury ?
6 mar 21:55
PaniE: no chodzi o trójką, zaznaczyłam go na czerwono kreskami.
P=a*h/2
6 mar 21:57
Piotr:
no to policz punkt przeciecia z osia OX i odległość od punktu (−3;0)
i pkt przecięcia Twojej prostej z prostą x= − 3 i odległość od punktu (−3;0). no i maszz
potrzebne dane do obliczenia pola.
6 mar 22:01
PaniE: tak, ale chodzi o to, że ja nie potrafię tego policzyć...
6 mar 22:02
Antek: jesli jest tylko taki rysunek to oblicz punkt przeciecia prostej y=−0,75x+2 z osia ox (czyli
miejsce zerowe tej prostej) . Z wykresu odczytasz dlugosc podstawy .
Teraz policz punkt przeciecia sie prostej sie prostej x=−3 i y=−0,75x+2 z wykresu odczytasz
dlugosc krotszej przyprostokatnej Masz wszystko do policzenia pola
6 mar 22:03
Piotr:
niczego ?
jak obliczyć pkt przeciecia z osią OX ?
otrzymasz pkt (ileś tam ; 0)
obliczyć odległość do nie problem chyba ?
6 mar 22:05
PaniE: właśnie o ile miejsce zerowe potrafię obliczyć, wiem, że za Y sie podstawia 0, to nie wiem, jak
z tą odległością... bo na lekcji niby to robiliśmy ale nie mogę nic wyczytać z tych
obliczeń....
6 mar 22:06
Piotr:
| | 8 | |
ta odległość to bedzie po prostu 3 + |
| |
| | 3 | |
6 mar 22:08
PaniE: a skąd te 8/3?
6 mar 22:14