Maslanek: Dziedzina: x>0
| | ln x | |
Przekształcając: a= |
| |
| | x | |
| | ln x | |
Dla x∊(0,1) mamy |
| <0, bo ln x<0 |
| | x | |
Dla x=1 mamy ln x=0 ⇒ a=0.
| | ln x | |
Dla x∊(1,∞) mamy |
| >0 |
| | x | |
Albo jeszcze inaczej:
Z definicji logarytmu: x=e
ax
Ustalmy funkcję: f(x)=e
ax
Dla a=0 mamy f(x)=1. Przecina g(x)=x w punkcie (1, 1)
Dla a∊(0,1) mamy, że f jest malejąca i jest to zwykła funkcja wykładnicza, więc jeden punkt
przecięcia
Dla a∊[1,
∞) f jest rosnąca i brak punktów przecięcia z g(x)=x
Dla a∊(−1,0) f jest symetryczna względem OY do h(x)=e
−ax (która jest malejąca). Zatem f jest
rosnąca i brak punktów przecięcia
Dla a∊(−
∞, −1) f jest symetryczna względem OY do h(x)=e
−ax (która jest rosnąca). Zatem f
jest malejąca i mamy jeden punkt przecięcia