| 27 − x3 | 33 − x3 | −( x3 − 33) | ||||
f(x) = | = | = | = | |||
| x − 3 | x − 3 | x − 3 |
| − ( x − 3)*( x2 + 3 x + 9) | ||
= | = − x2 − 3 x − 9 ; x ≠ 3 | |
| x − 3 |
| x2 − 4 x + 3 | ( x − 3)*( x − 1) | x − 1 | ||||
f(x) = | = | = | ||||
| 2 x − 6 | 2*( x − 3) | 2 |
| 3 − 1 | ||
lim f(x) = | = 1 | |
| 2 |
| x2 − 1 | ( x − 1)*( x + 1) | |||
f(x) = | = | = x − 1 ; x ≠ − 1 | ||
| x + 1 | x + 1 |
| x + 2 | x + 2 | |||
f(x) = | = | = | ||
| x5 + 32 | x5 + 25 |
| x + 2 | 1 | |||
= | = | |||
| ( x + 2)*( x4 −2 x3 + 4 x2 − 8 x +16) | x4 − 2 x3 + 4 x2 − 8 x +16 |
| 1 | ||
lim f(x) = | = | |
| (−2)4 − 2*( −2)3 + 4*(−2)2 − 8*(−2) + 16 |
| 1 | 1 | |||
= | = | |||
| 16 + 16 + 16 + 16 + 16 | 80 |
| x2 − 2 x − 8 | ( x − 4)*( x + 2) | |||
f(x) = | = | = | ||
| x2 − 9 x + 20 | ( x − 4)*( x − 5) |
| x+2 | ||
= | ; x ≠ 4 i x ≠ 5 | |
| x −5 |
| 4 + 2 | ||
lim f(x) = | = − 6 | |
| 4 − 5 |
| x3 + 125 | x3 + 53 | |||
f(x) = | = | = | ||
| 2 x2 − 50 | 2*( x − 5)*( x + 5) |
| ( x + 5)*( x2 − 5 x +25) | x2 − 5 x +25 | |||
= | = | ; x ≠ − 5 | ||
| 2*( x − 5)*( x +5) | 2 ( x − 5) |
| (−5)2 − 5*(−5) + 25 | 75 | |||
lim f(x) = | = | = − 3,75 | ||
| 2*( − 5 − 5) | − 20 |
| 3 x2 + 5 x − 2 | 6 x + 5 | |||
lim | = lim | = | ||
| 4 x2 + 9 x + 2 | 8 x + 9 |
| 6*(−2) + 5 | − 7 | |||
= | = | = 1 | ||
| 8*(−2) + 9 | − 7 |
− obawiam się, że magnus grzecznie przepisał i dalej
to są dla niego czary−mary.
Zostaw mu choć jedno do samodzielnego pomyślunku
| 3 x2 + 5 x − 2 | ||
f(x) = | = | |
| 4 x2 + 9 x + 2 |
| |||||||||||
= | = | ||||||||||
|
| 1 | 1 | |||||||||||||
= | ; x ≠ − 2 i x ≠ − | i x ≠ | |||||||||||||
| 4 | 3 |
| − 6 −1 | ||||||||||||
lim f(x) = | = | = 1 | |||||||||||
| − 8 + 1 |