macierz
zadanie: Znajdz macierz m ktora dzialajac na wektorach z R3 od trzeciej wspolrzednej odejmuje pierwsza,
a pozostalych wspolrzednych nie zmienia.
T(x,y,z)=(x,y,z−x)
1 0 0
m=0 1 0
0 0 z−x
dobrze?
prosilbym o sprawdzenie
6 mar 21:03
zadanie: ?
6 mar 21:14
Krzysiek:
1 0 0
0 1 0
−1 0 1
6 mar 21:17
zadanie: moglbym prosic o wytlumaczenie dlaczego tak?
6 mar 21:36
Krzysiek: pierwsza kolumna to T(1,0,0)
druga to T(0,1,0)
6 mar 21:40
zadanie: dziekuje
7 mar 17:29
zadanie: Uzasadnij, bez odwolywania sie do liniowej zaleznosci kolumn ani do wyznacznika, lecz przez
bezposrednie
sprawdzenie warunków na wzajemna jednoznacznosc przeksztalcenia, ze przeksztalcenie liniowe
zadane
macierza 1 1 0
1 1 0
0 0 0 nie posiada przeksztalcenia odwrotnego.
jakie sa warunki na wzajemna jednoznacznosc? czy chodzi o roznowartosciowosc i na?
7 mar 17:33
Trivial:
zadanie wystarczy pokazać, że dla pewnego wektora x ≠ 0 wyrażenie Ax równe jest zeru.
przykładowy wektor to x = [ 0 0 1 ]T. Inny to np. x = [ 1 −1 0 ]T. Dlaczego to
wystarcza? Załóżmy, że A−1 istnieje. Wtedy:
Ax = 0 ⇒ A−1Ax = 0 ⇒ x = 0
Czyli jeśli znajdziesz wektor x ≠ 0 dla którego Ax = 0, automatycznie wiadomo, że A−1 nie
istnieje.
7 mar 18:20
zadanie: dziekuje
7 mar 18:41
zadanie: Wyznacz f(n)
f(x)=e−2x
f(n) czyli? nie rozumiem
7 mar 19:14
Trivial:
n−ta pochodna. To proste. Każdorazowo przy braniu pochodnej z wykładnika "schodzi" czynnik −2.
Zatem: f(n)(x) = (−2)ne−2x.
7 mar 20:10
zadanie: dziekuje
7 mar 20:29
zadanie: mam jeszcze takie pytanie
jezeli chce pokazac (np. z definicji), ze jakies przeksztalcenie nie jest ''na'' to co musze
zrobic?
7 mar 20:33
Maslanek: Najlepiej chyba znaleźć element zbioru wynikowego, którego nie można uzyskać za pomocą
przekształcenia zbioru wejściowego.

Nigdy tego nie robiłem, ale tak bym właśnie próbował
7 mar 20:52