styczne prostopadłe do prostej
Iwona: Potrzebuje porady, a nie rozwiązania zadania.
Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2 + y
2 − 2x − 24 = 0, prostopadłych do
prostej k: 3x − 4y − 8 = 0
równanie okręgu wyszło mi
(x−1)
2 + y
2 = 25
więc S(1,0) r = 5
dwie proste, których równania mam wyznaczyć niech będą m i n
mam wskazówkę, że wobec prostopadłości tych dwóch prostych do prostej k mają równanie:
4x + 3y + C = 0. Zostaje tylko policzyć C i z tym sobie już poradzę.
Mam pytanie co do tej wskazówki. Skąd ta pewność co do tego równania? Można to stwierdzić bez
żadnego liczenia? Czy trzeba korzystać najpierw ze wzorów?
Może to brzmi banalnie, ale mam z tym problem bo jak liczę ze wzorków to muszę gdzieś robić
błąd i nie zgadza mi się C
Mila:
Ax+By+C=0 postać ogólna równania prostej
1) Dla dowolnego D∊R prosta
Ax+By+D=0 jest
równoległa do prostej Ax+By+C=0
2)Dla dowolnego D∊R prosta
Bx−Ay+D=0 jest
prostopadła do prostej Ax+By+C=0
Poczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prosta