;-)
pola: Znaleźć wzór na sumę:
1+(1+2)+(1+2+3)+...+(1+2+3+...+n)
Bardzo proszę o pomoc
6 mar 20:24
muflon: zsumuj n ciągów arytmetycznych
7 mar 22:36
ppp: 1 → wystepuje n razy
2→ (n−1) razy
...
n−1→ 2 razy
n → 1 razy
Sn = 1*n + 2*(n−2) + .... + (n−1)*2 + n*1 = ,,,,
7 mar 22:41
muflon: (1+1)1/2+(1+2)2/2+(1+3)3/2+(1+n)n/2
7 mar 22:42
Trivial:
| | m(m+1) | | 1 | |
∑m=1..n (∑k=1..m k) = ∑m=1..n |
| = |
| ∑m=1..n (m(m−1) + 2m) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (n+1)n(n−1) + |
| (n+1)n = |
| n(n+1)(n+2). |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
7 mar 22:47