trygomometria
Justa: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=1+2cosx−sin
2x. Znajdź argumenty dla którego funkcja
przyjmuje wartość najmniejszą.
to co wykombinowałam:
f(x)=sin
2x+cos
2x+2cosx−sin
2x=cos
2x+2cosx
zastosuję zmienną t dla ułatwienia ⇒ t=cosx
y=t
2+2t ⇒t∊<−1;1> ⇒f w tym przedziale jest rosnąca
| | −2 | |
tw= |
| =−1 yw=−1 ⇒ZW=<−1;3> |
| | 2 | |
funkcja najmniejszą wartość przyjmuje dla t=−1
zatem cosx=−1
x=π+2kπ ; x=−π+2kπ
jest ok? jeżeli są błędy, lub brak istotnych rzeczy, to proszę napisać