Całka
Damian: ∫ arccosxdx
Przez części |u=arccosx v'=1 |
| | xdx | |
Dostaje coś takiego: xarccosx+∫ |
| |
| | √1−x2 | |
6 mar 20:16
Mila:
teraz podstawienie 1−x2=t
6 mar 20:21
Damian: Dostałem coś takiego:
6 mar 20:49
Mila:
| | 1 | |
∫ |
| dt=∫t−1/2 dt= ze wzoru licz. |
| | √t | |
6 mar 20:53
Damian: Kurcze coś mi nie wychodzi, bo odpowiedź jest taka:
xarccosx−√1−x2+C
6 mar 21:14
Mila:
| | −dt | |
[1−x2=t,−2xdx=dt, xdx= |
| ] |
| | 2 | |
| | 1 | | −1 | |
− |
| ∫t−1/2 dt= |
| *2t12=−√t=−√1−x2+C |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 21:21
Damian: Ok, teraz wszystko się zgadza

. Dzięki wielkie
6 mar 21:53
Mila:
6 mar 22:30