Naszkicuj wykresy funkcji
rafał: Witam. Potrzebuje rozwiązania na poniższe zadanie:
Naszkicuj wykresy funkcji y=f(x) i y=|f(x)|.
b) f(x) = 2|x| − 2
c) f(x) = −2|x| + 2
6 mar 20:15
Antek:

a) czerwony to y=−0,5x+3 a niebieski to y= |−0,5x+3|
6 mar 20:19
Marcin: b)
Narysuj sobie najpierw f(x)=2x, później wszystko pod osią Y odbij i będziesz mieć f(x)=2|x|,
później to sobie tylko jeszcze przesuń. a co do y=|f(x)|, to po narysowaniu pierwszego
wykresu, ponownie to co zostaje pod osią Y odbijasz
6 mar 20:31
Marcin: c) identycznie. Mam nadzieję że Ci nie namieszałem i że chciałeś się mniej więcej nauczyć, a
nie tylko uzyskać gotowe rysunki. Pozdrawiam
6 mar 20:32
Rafał: Dzięki panowie
6 mar 21:18
Rafał: Chyba jednak nie zdołam tego zrobić. Siedzę przy tym zeszycie i nie wychodzi ;x Potrzebuje to
na jutro
6 mar 21:31
Mila:
Czego nie umiesz, tyle tu komentarzy nie chce mi się wczytywac.
6 mar 21:36
Rafał: Głównie chodzi mi o przesunięcie. W
b) dwa w prawo i dwa do dołu?
c) dwa w lewo i dwa do góry?
6 mar 21:39
Mila:

f(x) = 2|x| − 2
MOżna tak:
y=2x−2 ( to na pewno umiesz bez problemu) i teraz uwaga:
Symetria względem OY tylko tego co z prawej strony osi OY, lewa Cię nie interesuje.⇒
y=2|x|−2
Czy ma być też |f(x)| dla tej funkcji?
6 mar 21:46
Antek:

b) Rafal . Potrafisz narysowac wykres funkcji y=|x|? . Musisz to umiec .
No to z narysowaniem wykresu y=2|x| nie powinno byc problemu
Teraz ten wykres y=2|x| przesuwamy o 2 jednostki w dol to jest ten czerwony wykres czyli mamy
y=2|x|−2
Teraz masz narysowaxc wykres y=|2|x|−2| czyli na wykres y=2|x|−2 (ten czerwony ) nakladasz
wartosc bezwzgledna . Wlasnosc wartosci bezzglednej jest tak ze nie moze byc ona ujemna wiec
to co jest pod osia OX tego czerwonego wykresu odbijasz symetrycznie nad os OX (zielony
wykres tio wykres funkcji f(x)=|2|x|−2|
6 mar 21:55
Antek:

Tak samo c)
Taki bedzie wykres f(x)=−2|x| twraz go przesowasz o 2 jednostki do gory czyli dostaniesz
f(x) =−2|x|+2
i potem nakladasz na ten wykres wartosc bezwzgledna i dostaniesz wykres f(x)=|−2|x|+2|
6 mar 22:10
Rafał: Ok. Już wszystko rozumiem, jest zrobione w zeszycie. Dzięki wielkie za pomoc
6 mar 22:21
.:
6 mar 22:22
.:
6 mar 22:23