| ex − e−x | ||
lim(x→0) | ||
| x |
| ex−1 | ||
skorzystać z tego,że: | →1 dla x→0 | |
| x |
| ex−e−x | e−x(e2x−1 | |||
lim x→0 | = lim x→0 | = | ||
| x | x |
| 2 | e2x−1 | 2 | 2 | |||||
= lim x→0 | * | = | * 1= | = 2. ![]() | ||||
| ex | 2x | e0 | 1 |
| ex−1 | ||
limx→0 | =1 | |
| x |
| ex−1 | u | 1 | 1 | 1 | |||||
= | = | = | → | = 1. | |||||
| x | ln(1+u) | 1uln(1+u) | ln(1+u)1/u | lne |
;
cóż, różne są zachcianki różnych osób, bo nie wiedzą one co to jest
pochodna funkcji
; albo słyszały nazwisko Pana H, ale np. nie
nie potrafią "obsłużyć" prostego, ale mocnego narzędzia na takie granice
| ex − e−x |
| e2x − 1 | |||||||||
= | = | = | |||||||||
| x | x | x*ex |
| (ex − 1)*(ex + 1) | ||
= | ||
| x*ex |
| (ex − 1)*(ex + 1) | ex − 1 | ex + 1 | ||||
limx→0 | = limx→0 | * | = | |||
| x*ex | x | ex |
| 1+1 | ||
1 * | = 2 | |
| 1 |