:/
ICSP: Wie ktoś jak udowodnić następującą nierówność ( dla n > 1 )
6 mar 19:48
Trivial: czemu widzę 5 odpowiedzi, a tak naprawdę nie ma żadnej?
6 mar 20:42
ICSP: Ponieważ
bezendu źle spojrzał na nierówność
6 mar 21:05
Maslanek:
| (n+1)(n+2)(n+3)...(2n−1) | |
| >1 |
| n! | |
W mianowniku mamy iloczyn n czynników, przy czym jeden z nich jest równy 1. Zatem właściwie
jest ich (n−1) różnych od 1.
W liczniku mamy iloczyn (n−2) czynników. Przy czym (2n−2)=2*(n−1).
Korzystając z ostatniej równości nierówność możemy zapisać w postaci:
| (n+1)(n+2)(n+3)...(2n−3)*(2n−1) | |
| >1 |
| 3*4*5*...(n−2)*n | |
Wtedy w liczniku mamy (n−3) czynników oraz w mianowniku mamy (n−3) czynników. Przy czym każdy
z czynników w mianowniku jest mniejszy od czynników w liczniku. Stąd iloraz jest większy od 1.
Jak to brzmi?
6 mar 22:03
ICSP: "Brzmi" ładnie

Została już tylko analiza
6 mar 22:16
ICSP: Przerobione, zrozumiane

Jedyny problem, może być co się dzieje dla n = 2.
Bardzo dziękuję za pomoc.
7 mar 21:15
Maslanek: Dla n=2 na piechtę
7 mar 21:36
ICSP: i oczywiście komentarz o równoważności przekształceń
7 mar 21:37