nie rozumiem - graniastosłupy
Graniastosłupy: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym stosunek długości wysokości do krawędzi podstawy jest
równy √2. Objętość tego graniastosłupa wynosi 250 √6 .
a) oblicz długość wysokości graniastosłupa
b)Wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
już obliczyłem że a=10 i z obliczeń wynikało że w takim razie H=10√2 i to się zgadza więc a)
zrobione, ale podpunkt b) kompletnie nie wiem jak się za niego zabrać...
6 mar 19:43
dero2005:
6 mar 20:05
Graniastosłupy: czyli sinα= 1/2
6 mar 20:58