próbna matura 2014
Monika: W okrąg o promieniu r wpisujemy kwadrat ABCD. Punkt p jest dowolnym punktem na okręgu różnym od
wierzchołków kwadratu. Udowodnij, że
|PA|2 + |PB|2 + |PC|2 + |PD|2 +=8r2
6 mar 19:20
Aerodynamiczny: Pomoże ktoś?

Sam na tym też poległem chyba
6 mar 20:10
Eta:

Zauważ trójkąty prostokątne : APC i BPD( dlaczego?
|PA|
2+|PC|
2= |AC|
2 =4r
2
i |PB|
2+|PD|
2=|DB|
2= 4r
2
dodaj stronami i otrzymasz tezę
6 mar 20:36
bezendu: Dlaczego ? bo przeciwprostokątna jest średnicą
6 mar 20:37
Eta:
To nie było zadanie dla Ciebie
bezendu
6 mar 20:38
bezendu:
Nie było napisane dla kogo ? Było pytanie ja odpowiedziałem
6 mar 20:39
Aerodynamiczny: Jeju, czemu ja nigdy prostych rzeczy nie potrafię zrobić

Dzięki wielkie
6 mar 20:39
Eta:
A tak poza tym: trzeba było rozwiązać to zadanie
Monice ,bo o to prosiła
lub dać wskazówkę
A teraz po czasie...... to się nie ......
6 mar 20:40