ciągi
Loka: Z czego skorzystać? Proszę o wskazówkę

Wyznacz dwa ciągi: arytmetyczny a
1, a
2, a
3 i geometryczny b
1,b
2,b
3 takie, aby a
1b
1=1,
a
2b
2=4, a
3b
3=12, a
1+a
2+a
3=6.
6 mar 18:56
Wazyl: Na początku z sumy ciągu arytmetycznego!
6 mar 18:57
6 mar 19:00
Loka: a1+a2=4
6 mar 19:00
Tadeusz:
... to zadanie było kilka dni temu ... poszukaj −
6 mar 19:01
Loka: poprawka: a1 + a+3=4
6 mar 19:01
Loka: przejrzałam w google strony, ale żadne rozwiązanie mnie nie satysfakcjonowało
6 mar 19:02
Loka: a1 + a3=4
6 mar 19:02
Loka: wyliczyłam, że a2 = 2
6 mar 19:04
Wazyl: a
1+a
3=6−a
2
2a
2=6−a
2 ⇒ a
2=2
Dalej sama!
6 mar 19:05
6 mar 19:05
Wazyl: Ja muszę lecieć.
Więc nie dokończe z Tb tego zadania

Podpowiedź: wykorzystaj wszystkie informacje podane w
treści!
6 mar 19:06
Loka: dzięki
Wazyl za to co już pomogłeś

właśnie patrzę na link od
Tadeusza.
6 mar 19:11
Tadeusz:
... tam w końcówce masz układ 2 równań z dwoma niewiadomymi
Policzysz z niego q i r
6 mar 19:43