liczby złożone
pelle: Zbadać czy liczba:
a) n4 + 16
b) x333 − 27
jest liczbą złożoną
6 mar 18:40
ICSP: a co wiemy o n oraz o x ?
6 mar 18:42
ZKS:
a)
n4 + 16 = n4 + 8n2 + 16 − 8n2 = (n2 + 4)2 − (2√2n)2 =
(n2 + 2√2n + 4)(n2 − 2√2n + 4)
b)
x333 − 27 = (x111 − 3)(x222 + 3x111 + 9)
6 mar 18:43
Wazyl: b) (x111−3)(x222+3x111+9)
a)n4+16=n4+24=(n2+22)2−16n2=(n2+4n+4)(n2−4n+4).
Teraz wnioski!
6 mar 18:44
Wazyl: Gafa ZKS ma dobrze. Powinno być 8 a nie 16!
6 mar 18:45
ZKS:
Jak tam pomógł Ci Vax z tym zadaniem?
6 mar 18:46
Wazyl: Niestety
6 mar 18:48
pelle: dziękuje za rozwiązanie, ZKS to pytanie do mnie? bo jeżeli tak to nie
6 mar 18:48
pelle: a co do twojego pytania ICSP x należy do Z a N nie wiem ale wydaje mi się że do N
6 mar 18:50
ZKS:
Podbij post może ktoś Ci pomoże z zadaniem.
6 mar 19:03