pomocy
pomooocy: pomocy! nie wiem jak zrobić żeby doprowadzić do jednej niewymierności
x−10= 13
x+10=y−10
6 mar 18:32
Aerodynamiczny: jednej niewymierności?
chyba niewiadomej

x= 10
13
y=x+20
y=30
13
6 mar 18:38
wredulus:
W pierwszym rownaniu masz tylko x

Jezeli tak to wyzjaczasz x i podstawiasz do drugiego
6 mar 18:38
pomooocy: boże sorki za pomyłkę

!
x=10
13y
x+10=y−10
6 mar 18:39
Aerodynamiczny: 10
13y+10=y−10
283y=−20
dalej sam
6 mar 18:45
pomooocy: nie wiem skąd się to wzięło...
6 mar 18:47
Aerodynamiczny: podstawiasz w miejsce x, 1013y
6 mar 18:48
pomooocy: nie no znowu błąd XD
ostateczne:
x−10=13y
x+10=y−10
6 mar 18:48
Aerodynamiczny: Nie potrafisz przepisać dobrze jednego przykładu?
y=3x−30
podstawiamy do drugie równania
x+10= 3x − 30 −10
2x=50
x=25
y=75−30=45
6 mar 18:51
pomooocy: chyba każdemu może się zdarzyć bląd?
6 mar 18:52