ze zbioru
Matejko: ze zbioru Z={ −1,0,1,2,3} losujemy kolejno bez zwracania współczynniki a b c funkcji
y=ax2+bx+c
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
B)−Otrzymana funkcja jest malejąca w przedziale (−∞;−1) i rosnąca w przedziale (−1;+∞)
C)−prosta o równaniu x=0 jest osią symetrii otrzymanego wykresu funkcji
proszę o pomoc
6 mar 18:29
Matejko:
6 mar 18:45
Mila:
Jakieś przemyślenia masz?
Jak zachowuje się funkcja kwadratowa jeśli chodzi o monotoniczność?
6 mar 19:09
anonim: B − równanie musi mieć jedno miejsce zerowe na −1 oraz a≠−1 i a≠0
6 mar 19:12
6 mar 19:14
anonim: czyli (x+1)2
b=2 c = 1 i z tego zostaje, że a musi byc równe 3.
6 mar 19:15
bezendu:
@anonim widać, że nie znasz definicji funkcji kwadratowej
i w tym zadaniu c akurat nie jest istotne bo może być dowolne.
6 mar 19:17
Matejko: wiem że wszystkich jest 5*4 czyli 20 a>0 i −4ac=0
6 mar 19:29
bezendu:
Niby czemu 5*4 ? Przecież losujemy a,b,c więc już masz źle.
6 mar 19:34
Matejko: 5*4*3=60 ===>Ω
6 mar 19:34
Matejko: mi wyszły punkty
1 −1 0
1 2 0
1 3 0
2 −1 0
2 1 0
2 3 0
3 −1 0
3 1 0
3 2 0 ale odpowiedź to 120 a mi wyszło 320
6 mar 19:36
bezendu:
a− musi być równe 1
b−musi być równe 2
c−dowolne
6 mar 19:38
Matejko: mam już zrobiłem tak że (x+1)
2 jest rozwiązaniem ale przez nawias możemy dać 1 2 lub 3 i
wyszło 0,05

a jak B zrobić?
6 mar 19:39
bezendu:
To jest proste zadania, pisałem ale Ty nie słuchasz wskazówek, więc nie wiem po co piszę ?
A−musi być 1
B−musi być 2
C−dowolne
6 mar 19:41
Matejko: wiem wiem bezendu anonim mnie zmylił

proszę o pomoc w B
6 mar 19:41
bezendu:
A co rozwiązałem jak nie B ?
6 mar 19:42
bezendu:
C) a−dowolne
b=0
c−dowolne
6 mar 19:43
Matejko: a dlaczego b 0?
6 mar 19:45
bezendu:
Ty też nie znasz definicji funkcji kwadratowej ?

oś symetrii to x
w
6 mar 19:46
Matejko: znam wiedziałem na na osi Oy musi leżen czyli punkt (0;cos) ale próbowałem zrobić tak żeby w
mianowniku było zero no ale przecież nie można dzielić przez zero

dzięki za pomoc w
zadaniach jesteście świetni

może zdam ładnie maturę z matematyki
6 mar 19:48
Mila:

a)
|Ω|=5*4*3
A−Otrzymana funkcja jest malejąca w przedziale (−
∞;−1) i rosnąca w przedziale (−1;+
∞)
Zmiana monotoniczności zachodzi dla x
w
b=2a i a>0
c może być dowolne
Zdarzenia sprzyjające:
(1,2,0)
(1,2,3)
(1,2,−1)
b) x
w=0 jest osią symetrii
⇔b=0
Zdarzenia sprzyjające
(−1,0,1)
(−1,0,2)
(−1,0,3)
(1,0,−1)
(1,0,2)
(1,0,3)
...... dokończ ,
|B|=4*3
6 mar 20:02
bezendu:
Czyli
Mila potwierdziła moje rozwiązania

Tylko moje wersja skrócona.
6 mar 20:04