Wyznaczyć przedziały,w których każda z poniższych funkcji rośnie/maleje, lokalne
Paula: Wyznaczyć przedziały,w których każda z poniższych funkcji rośnie/maleje, lokalne maksima i
lokalne minima.
a)f(x)=1+1/x+1/x2
b)g(x)=x3(x−5)2
proszę o pomoc,bo nie potrafię sobie z tym poradzić
6 mar 18:24
Tadeusz:
... licz pochodne .... sprawdzaj warunki ...
6 mar 18:29
Paula: mecze się już 2 dni nad tym.... w a) jak niby przedstwaić pochodną? ln x? nie mam pojęcia
później jak policzyć min. max lokalne? z delty? zgłupiałam
6 mar 18:33
Tadeusz:
1) jakie są warunki istnienia ekstremum

?
6 mar 18:39
Paula: Załóżmy, że w pewnym otoczeniu punktu x0 funkcja f(x) posiada pochodną skończoną f'(x):
1. Jeżeli w tym otoczeniu x0 na lewo od x0 wartości pochodnej funkcji są dodatnie, a na prawo
od x0 ujemne – wtedy funkcja przyjmuje maksimum w punkcie x0
2. Jeżeli w tym otoczeniu x0 na lewo od x0 wartości pochodnej funkcji są ujemne, a na prawo
od x0 dodatnie – wtedy funkcja przyjmuje minimum w punkcie x0
6 mar 18:45
Paula: jak według Ciebie Tadeuszu będzie wyglądać pochodna w punkcie a)?
6 mar 18:53
Tadeusz:
a)
x≠0
| | 1 | | 2x | | −x−2 | |
f'(x)=0− |
| − |
| = |
| |
| | x2 | | x4 | | x3 | |
f'(x)=0 dla −x−2=0 x+2=0 x=−2
pochodna zmienia znak przy przejściu przez x=−2 .... itd −
6 mar 18:54