Okrąg opisany na trójkącie równoramiennym
Piotr: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o bokach: 24cm, 13cm, 13cm.
Wychodzi mi 170√36,35/73,5 i nie wiem czy zrobiłem coś źle czy wynik jest taki dziwny.
6 mar 17:38
Paulina:
Pokaż jak liczysz ?
6 mar 17:38
Piotr: 11,52 + r2 = 132
132,25 + r2 = 169
r = √36,75
(R−√36,75)2 + 11,52 = R2
R2 − 2√36,75R + 36,75 + 132,25 = R2
169 = 2√36,75R
169/2√36,75R * √36,75R/√36,75R
169√36,75R/ 73,5 + √36,75
170√36,35/73,5
6 mar 17:52
Piotr: Drobna literówka wychodzi mi 170√36,75/73,5
6 mar 17:53
Mila:

H
2+12
2=13
2
H
2=169−144
H
2=25
H=5
Z tw. sinusów:
II sposób
60R=13*13*6
6 mar 18:58
Piotr: Nie wiem czemu ale cały czas myślałem że podstawa ma 23 a nie 24, dlatego miałem tam te 11,5.
Nie ma to jak niepotrzebnie utrudniać sobie życie. Dziękuje za pomoc
6 mar 19:10