pomóżcie
ola: Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu x2+y2+2x+10y−10=0.
6 mar 17:23
Paulina:
S=(−1,−5) r=6
6 mar 17:25
kika: (x+1)2+(y+5)3−1−25−10=0 i widzisz
6 mar 17:27
kika: lub ogólne równanie okręgu
x2+y2−2ax−2by+x=0 i porównujesz
2=−2a 10=−2b
a=−1 b=−5
6 mar 17:29
6 mar 17:30
ola: czyli wzór podany porównuje z x2+y2−2ax−2by+x=0 ?
6 mar 17:33
walt: x
2+y
2+2x+10y−10=0
czyli korzystamy ze wzoru który podała kika,
2=−2a 10=−2b
a=−1 b=−5 −> masz już S=(−1,−5)
Został Ci promień,
r
2=a
2+b
2−c > 0 I podstawiasz
6 mar 17:43
kika: Pomyłka moja x2+y2−2ax−2by+c=0
6 mar 17:56
ola: r2=(−1)2=(−5)2−(−10)
r2=1+25−10
r2=26+10 =26
r=6
6 mar 18:04