Ciągi.
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciągu geometrycznego równa się 8. Drugie
wyrazy tych ciągów też są równe. Jakie mogą być te ciągi, jeżeli trzeci wyraz ciągu
| 25 | ||
geometrycznego stanowi | trzeciego wyrazu ciągu arytmetycznego? | |
| 16 |
| 25 | ||
c= | c | |
| 16 |
| 26 | ||
8,b | c⇒geometr | |
| 16 |
| 8+8=2r | ||
8+r= | ||
| 2 |
| 25 | ||
b2=8( | ) | |
| 16 |
| 25 | 25 | 25 | ||||
geometryczny: 8, b, | c, b2 = | *8c ⇒ b2 = | c ⇒ b2 = 25b − 4 | |||
| 16 | 16 | 2 |