matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
,
ktoś;:
Przekształć do najprostszej postaci wyrażenie (x+3)
2
−(x−2)(x+2)
28 paź 19:07
Michał:
stosujesz wzory skróconego mnożenia (a+b)
2
=a
2
+2ab+b
2
(a−b)(a+b)=a
2
−b
2
x
2
+2*x*3+3
2
−(x
2
−2
2
)=x
2
+6x+9−(x
2
−4)=x
2
+6x+9−x
2
+4=6x+13
28 paź 19:28