Skracanie ułamkow algebraicznych
FHA: x
2 − 6x + 9 /
4x2 − 36 ⇒ (x − 3)
2 /
(2x − 6) (2x + 6) =
Co z tym dalej?
6 mar 16:59
patrycja: wyciągnij 2 przed nawias
6 mar 17:01
FHA: hmm?
6 mar 17:03
patrycja: (x−3)2 / 2(x−3)(2x+6)
i teraz możesz skrócić
6 mar 17:05
FHA: 9 x2 + 30x + 25 / 18x2 − 52
Jak mianownik rozpisać?
6 mar 17:23
Ajtek:
Zawsze zaczynasz od określenia dziedziny wyrażenia
6 mar 17:25
FHA: Nie zawsze

Chodzi mi jak rozpisać:
9 x2 + 30x + 25 / 18x2 − 52 ⇒ (3x+5) / ....
6 mar 17:29
ZKS:
Zawsze. Nie można przekształcać wyrażenia bez ustalenia dziedziny bo wtedy któreś przejście
może być nierównoważne.
6 mar 18:09
walt: x∊R\{−3,3}
| (x−3)2 | | (x−3)2 | | x−3 | |
| = |
| = |
| |
| (2x−6)(2x+6) | | 4(x−3)(x+3) | | 4(x+3) | |
6 mar 18:28
FHA: walt dzięki ale to już mam

Chodzi mi o :
9 x
2 + 30x + 25 / 18x
2 − 52 ⇒
6 mar 21:26
ZKS:
Według Twojego zapisu to wyrażenie jest postaci
| | 25 | |
9x2 + 30x + |
| − 52. |
| | 18x2 | |
6 mar 21:27
FHA: 9x2 + 30x + 25 − licznik
18x2 − 52 − mianownik
6 mar 21:39
ZKS:
Można zapisać na przykład tak
| 30x + 51 | | 1 | |
| + |
| . |
| 18x2 − 52 | | 2 | |
6 mar 21:47
FHA: Powiedzmy ze chce tak:
(3x+5) (3x+5)
−−−−−−−−−−−− ⇒ −−−−−−−−−−−−−−−
18x2 − 52 ?
6 mar 21:54
ZKS:
Gubisz kwadrat w liczniku.
Na różne sposoby można zapisać mianownik
18x2 − 52 = 2(9x2 − 25) − 2 = 2(3x + 5)(3x − 5) − 2.
6 mar 21:59
bezendu:
Cześć ZKS Ty studiujesz na PW

Fajnie tam ?
6 mar 22:01
ZKS:
Powiedzmy.

Nie no fajnie a co wybierasz się?
6 mar 22:04
bezendu:
Rozważam. Ty pisałeś tylko matematykę R tak ?
6 mar 22:05
ZKS:
A na co chcesz iść?

Niestety ale fizykę raczej też trzeba będzie napisać jeżeli chcesz się
spokojnie dostać.
6 mar 22:10
bezendu:
AiR

Tak, wiem zdaję również fizykę.
6 mar 22:11
Ajtek:
ZKS PW

Stolica
6 mar 22:12
ZKS:
No to jedynie pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w dostaniu się.
Ajtek a co tam?
6 mar 22:16
Ajtek:
A nic, A spotkać się kiedyś musimy

.
6 mar 22:17
ZKS:
Kurde miałem iść robić żelbet a już po 22.
6 mar 22:17
bezendu:
6 mar 22:17
Ajtek:
Żelbet

A co będziesz budował?
6 mar 22:18
ZKS:
Jak będzie inżynier to pomyślimy.
6 mar 22:18
Ajtek:
A dlaczego ma nie być inżyniera?
Trivial dał przykład, że mżona

.
6 mar 22:19
ZKS:
Coś mi się wydaje że ciężko będzie.
6 mar 23:09
Ajtek:
Dasz radę, lista muzyczna ode mnie działa cuda
6 mar 23:10
ZKS:
Właśnie chyba będę musiał teraz tak zrobić.
6 mar 23:20
Ajtek:
Działaj w kierunku sobie ważnym, a co ode mnie jest tylko dodatkiem

.
6 mar 23:23
ZKS:
Miłego wieczoru życzę.

Muszę jeszcze dokończyć pracę.
6 mar 23:29